Neurológiai panaszoktól szenvedő betegek részére nyitott rehabilitációs központot Izrael legrégebben működő jótékonysági szervezete, a Kolel Chábád.

AZ 1860 m2-es épület Jeruzsálem belvárosában, a Mácháne Jehuda piac közelében található és az egyik adományozó után a Bét Finger nevet viseli. A központ egyszerre 35 olyan fiatal páciensnek nyújt otthont, akik életét sclerosis multiplex és más neurológiai problémák nehezítik meg.

A négyemeletes épületben helyet kapó intézmény fenntartásáról az 1788-ban alapított Kolel Chábád alapítvány és az izraeli Jóléti Minisztérium együtt gondoskodik. A megvalósításhoz szükséges összeget a Finger, Cohen, Kestenbaum, Guttman és Nigri család adta össze. A gyógyászati eszközöket állami forrásból és az Arison család alapítványának segítségével vásárolták meg.

Az épületben helyet kapott zene-, művészeti-, foglalkozás-, kognitív- és fizioterápiás terem, a kertben pedig holisztikus és kertészeti terápiára lesz lehetőség. A központban közösségi tereket is létrehoztak, ahol az idős emberek társasági életet élhetnek és naponta meleg ételhez juthatnak.

A megnyitó ünnepséget tévét hó 24-re, a Chábád-mozgalom megalapítója, az Álter Rebbe, azaz a ljadi Sneur Zálmán rabbi (1745-1812) halálozási évfordulójára időzítették. A ceremónián részt vett Dávid Lau országos főrabbi és Nir Bárkát, Jeruzsálem polgármestere is.

“Szívmelengető és lelkesítő látni, hogy egyre több magas színvonalú jóléti és rehabilitációs intézmény nyílik a rászorultak megsegítésére. Köszönetem nyilvánítom ki azok felé, akik e központ megnyitását lehetővé tették. Reményeim szerint még sok hasonló kezdeményezést tudnak támogatni a jövőben. Közös munkánk eredményeképpen tovább emelkedhet az ellátórendszer színvonala.” – mondta Chájim Katz szociális miniszter.

A Kolél Chábád az Izrael északi részén fekvő Migdál Háemekben nyitott már korábban egy hasonló intézményt. Az új központ a fővárosban és az ország központi területein élők igényeit tudja kiszolgálni.

A régi jeruzsálemi épület átépítésével és kibővítésével egy híres építészt, Náchum Meltzert bízták meg, aki a védett építészeti értékek megóvására specializálódott. Feladata az volt, hogy a modern centrumot az eredeti hangulat megóvásával teremtse meg. Meltzer személyesen is érintett, mivel fia sclerosis multiplexszel küzd, így pontosan tudta, hogy milyen igényeknek kell megfelelnie az épületnek. Meltzer korábban részt vett a Kneszet felújításában, valamint a jordániai csapatok által 1948-ban lerombolt Hurva zsinagóga 2010-es újjáépítésében is.

A Kolel Chábád a tehetős filantrópoktól érkező adományok mellett az átlagemberek segítségére is támaszkodik, perselyeik megtalálhatók a világ minden zsidó közösségében. A szervezethez befutó adományok igen magas arányban jutnak el rászorulókhoz – többek közt özvegyekhez, csonka családokhoz, holokauszt-túlélőkhöz, új bevándorlókhoz, krónikus betegségben szenvedőkhöz –, mivel igen kevés pénzt fordítanak az adminisztrációra, és munkatársaik legnagyobb része önkéntes alapon dolgozik. A Kolel Chábádot a helyi önkormányzatok is segítik azzal, hogy összekötik őket a szükséget szenvedőkkel. A katonaságtól kapott ételfölösleget is szétosztják rászorulók között, és szükséghelyzetekben, elsősorban háború esetén az ételosztó rendszer fontos láncszemét képezik.

zsido.com

Forrás: Arutz7