A szigeten máig él az omerta tradíciója, aminek sok zsidó köszönhette a megmenekülését.

Levi Pinson rabbi és felesége Korzikán nyitott Chábád központot. A rabbi néhány hetente komppal kel át Nizzába. Az út hosszú és fárasztó, ráadásul repülővel mindössze 45 perc lenne a menetidő. A rabbinak azonban szüksége van az autójára, amit telepakol kóser élelmiszerrel, mielőtt visszatérne a szigetre.

Korzika hivatalosan Franciaország része, bár a helyiek jelentős része közelebb érzi magát Olaszországhoz, de leginkább függetlenséget szeretne. A korzikaiaknak erre mindössze néhány évtizedig volt lehetőségük, 1729 és 1768 között. Emiatt a helyi szokások védelme nagyon fontos a korzikaiak számára. Ezek közé tartozik az omerta tradíciója, melynek több száz zsidó köszönhette az életét a második világháború idején. Az omerta Dél-Olaszországból ered, és a hatóságoktól való elzárkózást és titoktartást jelenti. A nácikkal kollaboráló Vichy-kormány franciaországi hatalomátvétele után számos francia zsidó Korzikán keresett és talált menedéket. Amikor a hatóságok kutatni kezdtek a bujkáló zsidók után, a korzikai hivatalos személyek és magánemberek semmilyen információt nem voltak hajlandóak kiadni a menedékkérőkről, és becsületbeli ügyüknek tekintették, hogy ne érje bántódás védenceiket.

Ima Ajaccióban
Ima Ajaccióban
Pinson rabbi beszámolója szerint az omerta napjainkban is élő hagyomány, és ez nem könnyítette meg munkáját az első időkben. Akkoriban még „vándor-rabbiként” kereste fel az eldugott helyen, közösség nélkül élő zsidókat. Amikor a korzikaiaknál a helyi zsidókról érdeklődött, kezdetben meglehetősen hidegen viszonyultak hozzá, és nem adtak számára információt. „Miután azonban rájöttek, hogy nem vagyok rossz ember, rögtön nagyon barátságosakká váltak. Rendkívül becsületes és udvarias emberek. Eleinte kicsit félelmetes volt a helyzet, de azután lassan felengedtek.” – meséli a rabbi.

A Pinson házaspár végül egy hónappal ezelőtt költözött a szigetre, és megnyitották az első korzikai Chábád központot. A rabbi ezzel édesapja nyomdokába lépett, aki negyven éven keresztül segítette a sziget zsidó lakosait. Elsősorban Bastiában éltek akkoriban zsidók, a fővárosban, Ajaccióban – Napóleon születési helyén – csak üres zsinagógák álltak. Pinsonék egyébként nem az első lubavicsiak a szigeten. Menáchem Mendel Schnnerson rabbi, a negyedik lubavicsi rebbe legkisebb fia, élete utolsó éveit Korzikán töltötte, s 1941-ben hunyt el Bastiában. 1956-ban névrokona, a hetedik Rebbe közbenjárására az izraeli Cfátba szállították holttestét.

Nem tudni, mikor érkeztek az első zsidók Korzikára. Annyi bizonyos, hogy Pasquali Paoli, az 1729-es függetlenség kivívója livornói zsidókat invitált a szigetre a gazdasági helyzet fellendítése céljából. Sajnálatos módon az első közösség tagjai hamar beolvadtak a többségi társadalomba, és ma már csak néhány jellegzetes családnév – mint Simeoni, Gabrielli – emlékeztet a zsidó ősökre. A következő zsidó bevándorlás a szentföldi Tveriából indult a XX. század elején. Az ottomán uralom alatti rossz biztonsági helyzet és az első világháború nehézségei miatt a francia kormány 800 zsidónak adott engedélyt a szigetre költözésre. A betelepülők a sziget északi részén fekvő Bastia városában találtak új otthonra. Ott megalapították a mai napig működő Beth Meir zsinagógát. A közösség egyik neves szülötte Jáákov Mose Toledano rabbi, aki az 50-es és 60-as években miniszterként szolgált az izraeli törvényhozásban.

A bastiai Beth Meir zsinagóga
A bastiai Beth Meir zsinagóga
Az utóbbi időben azonban a korzikai zsidó élet súlypontja a fővárosba került át, ezért a Pinson házaspár is Ajaccióba költözött. Elsősorban a fiatal családok keresik őket, akik szívesen küldik gyermekeiket a rabbi által szervezett programokra. A Franciaországban tapasztalható muszlim antiszemitizmus alig érezteti hatását a szigeten, ezért egyre több zsidó család költözik át Korzikára az anyaországból, tovább növelve a közösség létszámát. Mivel Korzika nyaranta kedvelt turisztikai célpont, Pinson rabbi ideiglenes kóser élelmiszerboltot üzemeltet, melyet maga töltött fel a Nizzában vásárolt áruval. Jövő nyáron egy kóser éttermet is szeretne nyitni.

A Pinson házaspár
A Pinson házaspár
A közösség egyelőre kicsi, a hangulat nagyon családias, de a Pinson házaspárra még sok munka vár. A lubavicsi Rebbe tanítása szerint Franciaországnak különleges szerepe van a világ átformálásában, s a rabbi legfontosabb feladata, hogy ide is elhozza az Örökkévaló üzenetét. „Franciaország már sokat változott” – mondja Pinson rabbi, az elmúlt évtizedekben tapasztalható zsidó felvirágzásra utalva. „Most Korzikán a sor!” – teszi hozzá mosolyogva.

Forrás: crownhights.info

Megszakítás