A Milton Friedman Egyetem stratégiai megállapodást kötött a legjelentősebb innovációs központok egyikével, az izraeli Bar Ilan Egyetemmel.

A korábban Zsigmond Király Egyetem néven ismert intézmény 2017 decemberében jelentette be Milton Friedman Nobel-díjas közgazdász nevének felvételét. Az egyetem új fenntartója, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője, Köves Slomó és a Milton Friedman Egyetem elnöke, Pártos Ferenc csütörtök délután, együttműködési megállapodást írtak alá Izraelben a Bar Ilan Egyetem vezetőivel. Az eseményen részt vett Palkovics László, felsőoktatásért felelős államtitkár, aki meglátogatta az izraeli egyetem kutatóközpontját is.

Az együttműködés

„A Bar Ilan Egyetemmel történő megállapodásban a a nemzetközi kapcsolati hálózatunk, a modern innovációs alapú progresszió és a hagyományos, tudásbázisú szemlélet egyesülése érvényesül” – értékelte az egyezmény jelentőségét Köves Slomó. „Világhírű partnerünkkel stratégiai együttműködést indítunk. Nemcsak az egyetemünk neve változik meg: a tudás/technológia/üzleti-transzfer révén eddig a felsőoktatásban be nem töltött szerepet definiálunk a Milton Friedman Egyetemnek” – húzta alá Pártos Ferenc. Palkovics László államtitkár a kormányzat teljes támogatásáról biztosította a Milton Friedman Egyetem és a Bar Ilan Egyetem mintaértékű kooperációját. Mint mondta: „Magyarországnak ki kell használnia az egyetemei nemzetközi kapcsolatrendszerében rejlő lehetőségeket.” Az egyezmény célja olyan hosszú távú együttműködés kialakítása a két egyetem között, amely a hazai felsőoktatást a Milton Friedman Egyetem transzfer kapacitásainak segítségével újabb nemzetközi hálózatokba csatornázza be. Ennek a törekvésnek a támogatásában a két intézmény az alábbi területeken működik együtt ezentúl:

 • Közös innovációs transzfer-központ létrehozása

 • Hallgatói mobilitási program

Hallgatói mobilitási program indítása, ahol mesterszintű és Ph.D szintű diákokat cserélnek.

 • Posztdoktori mobilitási program

Lehetőségek posztdoktor kollégák számára a tanításban és kutatásban való részvételre.

 • Dolgozói mobilitási program

Lehetőség az oktatásban és kutatási munkában való részvételre a másik intézményben.

 • Tudományos együttműködés

A kutatások és a tudományos eredmények információnak megosztása.

 • Közös konferenciák és workshopok

Workshopok és konferenciák közös megrendezése.

Mit érdemes tudni a Bar Ilan Egyetemről?

 • 1955-ben alapították.
 • Izrael második legnagyobb egyeteme – 26 800 diákja és 1 350 munkatársa van.
 • A világ 50 legjobb egyetemének egyike.
 • Az innovációban élenjáró.
 • Kiemelkedő kutatási területekkel rendelkezik.

További információk a megállapodásról és a megújult egyetem működéséről: Zsigmond Király Egyetem: Bali Mónika bali.monika@uni-zsigmond.hu