A miniszterelnök, akinek az egész népszavazást köszönhetjük, a zsidó közösség képviselői előtt beszélt a maradás előnyeiről.

Izrael és az Európai Unió viszonya is téma lett a brit népszavazási kampányban. David Cameron miniszterelnök a Brexit-elleni kampányban egy zsidó szervezet rendezvényén kifejtette: Európa Izraellel kapcsolatos politikáját csak úgy tudják befolyásolni, ha maradnak az Európai Unióban. „Izrael legnagyobb barátjának” nevezte Nagy-Britanniát, hangsúlyozva, hogy ők ellenzik az Izrael-ellenes bojkottot és a szankciókat. Feltette a költői kérdést, hogy mi lenne az ilyen diskurzusokkal a britek nélkül – olvasható a forward.com beszámolójában.

A konzervatív miniszterelnök a többségében zsidó közönség előtt azt is hangsúlyozta, hogy Nagy-Britanniának az unió részeként nagyobb esélye van megakadályozni az iráni nukleáris fegyverkezési törekvéseket. Cameron a kilépés-párti plakátkampányra hivatkozva, ami a bevándorlással riogat, kifejtette: büszke arra, hogy Nagy-Britannia otthont adott azoknak az embereknek, akik üldöztetésnek voltak kitéve, beleértve a nácik elől menekülőket és az orosz pogromok érintettjeit. Megemlékezett Jo Cox munkáspárti képviselőnőről is, akit egy vélhetően zavarodott elméjű szélsőséges gyilkolt meg. Ennek kapcsán szót emelt a gyűlölet ellen, hangsúlyozva, hogy a gyűlölet elutasításának fontosságát senki nem érti jobban a zsidó közösségnél.

Kép: independent.co.uk

Megszakítás