Kétezer éves cserépedényeket mentettek ki egy rejtett barlangból a libanoni határ mentén.

Több mint kétezer éves, hatalmas borostömlőket, egy főzőedényt, és más, szintén kerámiából készült edényeket mentettek ki komplex akció keretében az elmúlt hétvégén egy sziklában megbújó barlangból Izrael északi határa közelében, egy természetvédelmi területen. A leletmentésben részt vettek a Cfáti Akadémiai Főiskola, az Izraeli Régészeti Hatóság, az Izraeli Barlangkutatási Központ, valamint az Izraeli Barlangfelfedező Klub munkatársai is.

Dr. Jinon Sivtiel szpeleológus, vagyis barlangtudós, az Cfáti Akadémiai Főiskola előadója a Gálil nyugati részén folytatott kutatásokat 2017-ben annak érdekében, hogy olyan barlangokat fedezzenek fel, melyek búvóhelyként szolgáltak korábban. Munkájához az izraeli természetvédelmi hatóságtól kapott támogatást. A kutatás során meglepetésként érte a csapatot egy barlang felfedezése, mely magasan, egy magányos sziklában rejtőzött, a szikla egy kiszögellése alatt. A barlangban kerámiából készült edényekre leltek.

Mentőakció

Az előző héten dr. Danny Syon, az Izraeli Régészeti Hatóság vezető régésze csatlakozott dr. Jinon Sivtielhez, hogy feltárják a barlangot és megmentsék a benne található edényeket. A törékeny, kétezer éves darabok megmentését a Héber Egyetem Izraeli Barlangkutatási Központjának munkatársainak, valamint az Izraeli Barlangfelfedező Klub önkénteseinek áldozatos munkája tette lehetővé. Mivel a barlang igen közel esik a libanoni határhoz, az izraeli hadsereggel egyeztetve kellett végezni a munkálatokat, és a természetvédelmi hatóság engedélyeire is szükség volt hozzá.

A felfedezők köteleken másztak fel a barlangba. A régészeti feltárás során két, érintetlenül megmaradt, bor tárolására használt amforát, néhány egyéb tárolóedényt, egy tálat, egy főzőedényt, két kancsót és ezeken edénytöredékeket is felszínre hoztak. A törékeny lelet darabjait védőfóliákba csomagolták, és kipárnázott zsákokban, kötelek segítségével eresztették le a harminc méter magasságban található barlangból. Végül minden egyes darab biztonságban földet ért, és az Izraeli Régészeti Hatóság megfelelő intézetébe szállították őket állagmegóvás és kutatás céljából.

A lelet két darabja

„Első ránézésre a hellenisztikus korszakból származónak tűnik a lelet – a polgári időszámítás előtti III-I. századból. Figyelembe véve, hogy főző- és tálalóedényeket találtunk, azt gondolhatjuk, hogy azok, akik odaszállítottá őket, úgy tervezték, hogy egy darabig ott fognak élni. Feltételezzük, hogy akárki is bujkált itt, a környéken folyó, erőszakos események elől menekült. Ha sikerül pontosabban datálnunk az edényeket, talán konkrét történelmi eseményhez is tudjuk kötni őket. Elképesztő arra gondolni, hogyan szállították az edényeket a különlegesen nehezen megközelíthet barlangba. Talán létezet valaha egy könnyebb út, ami az idők folyamán eltűnt.”- mondta dr. Syon.

Forrás: Arutz7