Zsidóknak, akarjuk mondani: dupla tengelyes járműveknek behajtani tilos

2013-óta több száz dollárra bírságolják a busztársaságot, amelyiktől a zsidó közösség bérli a járművet a felvonuláshoz, Outremont helyi szabályaira hivatkozva. Az eseményen résztvevő buszok hétköznapokon a környékről gyűjtik össze a gyerekeket és úgynevezett dupla tengelyes járművek. Az ominózus helyi rendelet pedig tiltja, hogy ilyen buszok közlekedjenek a városrész lakónegyedeiben.

Jogászok szerint a lokális szabályozás sérti az érvényben lévő kanadai törvényeket és kifejezetten a haszid közösség ellen hozták. Bár a rendelet 2003-óta érvényben van, három éve kezdték el betartatni és büntetni. „Különleges események” esetén kivételt lehetne tenni, de az önkormányzat ezt megtagadta a vallásos zsidók és a francia nyelvű közösség közötti feszültségekre hivatkozva – olvasható a forward.com-on.

A múlt hónapban viszont egy helyi bíróság törölte a tavalyi és tavaly előtti bírságokat, mivel hiányoznak a büntetéshez szükséges közlekedési táblák. Egyelőre nem tudni, hogy idén büntetnek-e a hatóságok, mindenesetre a helyi szabályozásban még benne van a tiltás.

Kép: outremonthassid.com

 

Megszakítás