Ha lassan is, de egyre több ország fogadja el azt, hogy szervezett módon kell fellépni az antiszemitizmus és a gyúlöletbeszéd ellen.

Efogadta a bolgár kormány az antiszemitizmus nemzetközi definicióját és kinevezett egy koordinátort a jelenség elleni küzdelemre. A nemzetközileg elismert definíciót az International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) fogalmazta meg. A bolgár kormány Georg Georgiev külügyminiszter-helyettest bízta meg a kooridinátori feladatokkal, az antiszemitizmus és a gyűlöletbeszéd elleni küzdelemmel – olvasható a jta.org cikkében.

Bulgária 2012-től megfigyelő státuszban fogadta el az IHRA működését. Az IHRA által elfogadott antiszemitizmus meghatározás szerint az egész jelenség alapja a gyűlölet, aminek verbális és fizikai megnyilvánulsai lehetnek zsidó vagy éppen nem zsidó egyének és/vagy zsidó érdekeltségek, inzézmények vallási létesítmények ellen. A szervezetnek jelenleg 31 ország a tagja és 11-en vannak megfigyelői státuszban, beleértve Bulgáriát is. A bulgáriai zsidóság üdvözölte a döntést éa közölték, hogy támogatják Gerog Georgiev munkáját.

„Elengedhetetlen, hogy a kormányok, az igazságszolgáltatás és a bűnöldöző szervek rendelkezzenek minden szükséges eszközzel a zsidók és más kissebbségek elleni gyűlölet leküzdéséhez” – nyilatkozta Dr. Moshe Kantor az Európai Zsidó Kongresszus elnöke.

Kép: timesofisrael.com