A fedélzeten minden a jiddisről fog szólni.

Jiddis, klezmer és történelem – ezekkel a kulcsszavakkal indul majd útnak az a hajó, amely 2019. májusában fogadja első vendégeit. A „Yiddish Kultur Voyage” nevű program egy héten át tart majd, és a zsidó kultúra különböző állomásait ismerteti meg a kikapcsolódásra vágyó résztvevőkkel – olvasható a Jerusalem Post oldalán.

„Az általunk tervezett program résztvevői belevethetik magukat abba a kultúrába, ami felvirágoztatta a jiddisül beszélő közösségeket – például azokon az állomásokon, ahol látgatást teszünk” – ígéri a Dream Vacations nevű szervezőiroda vezetője, Derek Krabill.

A hajóút Budapestről indul, majd Pozsony mellett Bécsbe is elvezet, továbbá Weissenkirchenbe, Linzbe és Passauba, valamint Vilshofenbe is ellátogatnak a fedélzet lakói, akik megismerkedhetnek a helyi zsidó közösségek történelmével – esténként pedig a hajón játszott klezmer zenét élvezhetik vagy éppen a jiddis kultúráról szóló előadásokon vehetnek részt.

A hajóutat kísérő művészek között a Grammy díjas Klezmatics énekese, Lorin Sklamberg is fellép majd, illetve Sasha Lurje, Christian Dawid, Anthony Russell és Alan Mason is színpadra fog lépni.

zsido.com

Kép forrása: Jerusalem Post