A Nyugati téren jubileumi, 20. alkalommal rendez hanukai gyertyagyújtást az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH). A hetedik napi gyertyagyújtáson Dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes is megtisztelte jelenlétével az ünnepséget, és jelen volt Hassay Zsófia, a VI. kerület és Dr. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere is.

Hanuka a fény ünnepe, a szabadságharcos Makkabeusokra emlékezés időszaka, akik győzelmet arattak a szír-görög megszállók felett. Az ünnepség hetedik napján, 18:00 órakor, akárcsak az eddigi estéken megtelt a belvárosi tér. Ezen a napon az EMIH rabbija, Faith Asher nyitotta meg az ünnepséget, aki elmondta: „Ha feltennénk a kérdést, kinek mit jelent Hanuka ünnepe, sokféle választ kapnánk. Van, akinek a gyertyákat, van, akinek a 8 napra elegendő olajat, és persze van, aki számára leginkább a hanukai fánkot. Ez utóbbiról mondanék el egy érdekes tanmesét, mely a következő: egy hanukai estén egy zsidó fiatalember magához hívta barátait, majd házigazdaként elkezdte magyarázni, hogy melyik kegytárgy, a menórától a kalácstakaróig milyen örökség része, hány évszázados múlttal és milyen érdekes történettel rendelkezik. Mikor a fánkhoz értek – ami sajnos nem volt éppen a legfrissebb – meg is kapta a kérdést, hogy a fánk vajon hány száz éves örökség.  Ebből számomra az üzenet az, hogy több ezer év távlatából gondolhatnánk talán, hogy a fény ünnepe elveszti relevanciáját, de ez nem igaz: a fánk receptje lehet, hogy régi, de maga a fánk friss kell, hogy legyen, akárcsak a hitünk.”

Dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes tolmácsolta Tarlós István főpolgármester üdvözletét, és elmondta, örül annak, hogy már 20 éve együtt ünnepeljük a hanukát a Nyugati Téren. „Biztos, hogy még azok is, akik nem gondolják pontosan végig, mit jelent pontosan ez az ünnep, és csak véletlenül sétáltak erre, találnak valami közöset, valami olyat, ami összeköt bennünket. Ha belegondolunk, a hanuka ünnepe hasonló az adventi ünnephez is, hiszen ott is egyre több gyertyaláng ég, ami jelenti a meleget, a közösséget és természetesen a fényt. A fény persze akkor igazán nagy öröm, amikor az éjszaka sötétje után talál ránk. A mai világban sok bánat ér minket, de végül győzedelmeskedhet az az öröm, a pozitív gondolat, ami most, itt minket is összehozott. Városvezetőként ezt a gyönyörű várost örököltük, ami a városlakók nélkül nem működhet: Hanuka, és karácsony melegségét, az egymás iránti szeretetet szeretném itt kifejezni és azt, hogy a város minden lakója, vallástól, meggyőződéstől függetlenül, egymást segítve, a város és közösségeink épüléséért, gyarapodásáért tevékenykedjen.”

A gyertyákat ezúttal Hassay Zsófia, a VI. kerület polgármestere, Dr. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere, Oberlander Baruch, a Budapest Ortodox Rabbinátus és a Chábád Lubavics irányzat magyarországi vezetője és Dr. Bagdy Gábor gyújtották meg. A gyertyagyújtás közben Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija mondta el a hanukai áldást a hetedik nap estéjén.