Amíg a müezzinek szabadon hívhatják napjában ötször imára a muszlimokat és a templomok is vidáman harangozhatnak akár a nap minden órájában, addig New York városának polgármesteri hivatala úgy véli, hogy a hetente egyszer, a zsidó sábát előtt megszólaló figyelmeztető hangjelzésért büntetést kell kiszabni.

A főleg vallásos zsidóknak otthont adó brooklyni Williamsburg negyedben álló Bais Yaakov Nechemia zsinagóga tetején egy sziréna szólal meg minden pénteken napnyugta előtt, hogy figyelmeztesse a közösség tagjait a közelgő pihenőnap beköszöntére. Vannak azonban, akik úgy vélik, túl hangosan szól a sziréna, s ez zavarja a nyugalmukat.

“Cseng tőle a fülem, és két napig hasogat a fejem” – mondta a zsinagóga közelében lakó Aaron Graubart. “Otthonról dolgozom, s most a péntek délutánokat házon kívül kell töltenem, hogy ne halljam ezt a zajt. A szirénázás szó szerint elüldöz otthonról minden péntek délután” – tette hozzá.

Robert Prichard, egy másik szomszéd a hatóságokhoz fordult. A városháza büntetést szabott ki a zsinagógára, ahol a következő pénteken már nem szólalt meg a sziréna. Egy hétre rá azonban újra felharsant a közeledő szombatot jelezve. Prichard ekkor személyesen ment el a zsinagóga rabbijához, aki közölte vele, hogy nem dönthet a kérdésben, mert arra csak a szatmári rebbe jogosult.

David Niedermann rabbi, a negyed zsidó közösségeit összefogó szervezet vezetője nehezményezte a városháza döntését. “A New York-i törvények értelmében “Orgona, harang és hasonló hangszerek, melyeket templomban, mecsetben, zsinagógában vagy más imaházban használnak, mentesülnek a város zajvédelmi előírásai alól”. Ráadásul a sziréna mindössze kétszer másfél percig szól a hét egyetlen napján, nem úgy mint a templomi harangok, vagy a mecsetek müezzinjei.”

A rabbi hamarosan személyes meghallgatáson próbálja elfogadtatni a sziréna használatát a városháza képviselőivel. “Készek vagyunk lehalkítani és lerövidíteni a szirénázást, hogy a lehető legkevesebb kényelmetlenséget okozzuk, de sajnálatos módon a panaszkodó szomszédok nem hajlanak a kompromisszumra. Ezzel együtt továbbra is keressük a megoldást a zsinagóga vezetősége, a városháza és a környéken lakók bevonásával.”

Forrás: Crownheights.info