Egy nemrég közzétett kutatás résztvevőinek 72 százaléka arról számolt be, hogy hitéről gyakran vagy nagyon gyakran beszél nyíltan a munkahelyén. 17 százalék viszont kellemetlennek vagy nagyon kellemetlennek érezné a vallása megjelenítését öltözködéssel vagy egyéb szimbólumokon keresztül – olvasható a Jerusalem Post honlapján.

A zsidó vallás munkahelyi megjelenését vizsgáló felmérés eredményeit nem sokkal a ShabbatUK nevű esemény előtt tették közzé, amely november 11-én veszi kezdetét. A Shabbat Project nevet viselő kezdeményezés részeként minél többeket próbálnak a sabbat megtartására ösztönözni – akkor is, ha az a téli időszakban akár a munkaidő vége előtt, délután 4 óra körül köszönt be.

A kutatás eredménye alapján a válaszadók 32 százaléka kényelmetlennek érezné, ha munkaadójától korábban el kellene kéredzkednie a szombat miatt. Míg azoknak a 28 százaléka, akik korábban már megtették, megértést tapasztaltak munkatársaik részéről és csak 17 százalék élt át negatív tapasztalatot. A munkaadók 56 százalékának válasza szerint kifejezetten pozitív visszajelzést kaptak alkalmazottaiktól, amikor vallásos okokból arra kérték őket, hogy előbb fejezzék be munkájukat.

Ephraim Mirvis, a szigetország főrabbija az eredményeket látva hangúlyozta: “A modern Nagy-Britannia napjainkban is ünnepli a sokszínűséget és támogatja a vallásos nézetek szabadságát. Bíztató látni, hogy ezt a kutatás is nagyban alátámasztja”. Ugyanakkor a főrabbi hozzátette: sajnálatos, hogy még mindig vannak, akik szégyent éreznek hitük miatt. “A hit meghatározza, hogy az emberek miként élik az életüket, és épp emiatt a munkahelyeken is fontos szerepet játszik” – fogalmazott a vallási vezető.

 

zsido.com

 

Kép forrása: Jerusalem Post