Attól félnek, hogy az a Munkáspárt kerül hatalomra, amelyet megfertőzött az antiszemitizmus.

Amíg 2017-ben Nagy-Britannia zsidó polgárainak 31%-a fontolgatta, hogy elhagyja hazáját az egyre fenyegetőbb antiszemitizmus miatt, addig idén ez a szám már elérte a 40%-ot. A megkérdezettek 90%-a a hatalomra esélyes Munkáspártban egyre erősödő antiszemita irányvonalat hozta fel indoknak. Sokan úgy vélik, hogy egy esetleges munkáspárti választási győzelem után a brit zsidóságnak egzisztenciális fenyegetettséggel kell számolnia, és egyre több zsidóban érik meg az elhatározás, hogy elhagyja szigetországot. Az elsődleges célországok Izrael és az Egyesült Államok.

A Kampány az Antiszemitizmus Ellen (CAA) szervezet éves felmérésből kiderül, hogy a megkérdezett 2103 személy 82%-a szerint a politikusok nem tesznek eleget a zsidóellenesség visszaszorítása érdekében, és 84%-uk a közelmúlt bizonyos politikai fejleményeit teszi felelőssé az erősödő antiszemitizmusért.

A brit zsidók mindössze 22%-a ítélte úgy, hogy szívesen látják őket hazájukban és már csak 49%-uk hisz abban, hogy a zsidóknak hosszú távú jövője lehet Nagy-Britanniában. 2017-ben ez az arány 59%, 2016-ban 62% volt. A pesszimizmus együtt erősödött a Munkáspártban egymás után kirobbanó antiszemita botrányok hatására.

“Sok olyan brit zsidó van, akik korábban nyíltan viseltek jellegzetes zsidó öltözéket vagy zsidó szimbólumokat, de manapság ezt már nem merik megtenni. A felmérésből az is kiderült, hogy a brit zsidók ma sokkal inkább tartanak a szélsőbaltól, mint a szélsőjobbtól” – áll a CAA közleményében. “Egyértelmű, hogy a jelenlegi politikai hangulat miatt alakult ki az a tendencia, amely szerint egyre több brit zsidó foglalkozik a kivándorlás gondolatával, sőt, sokan már konkrét lépéseket is tettek ez ügyben. Nagy-Britannia az otthonunk és hosszú évtizedeken keresztül ez az ország volt az egyik legnagyszerűbb hely a zsidók számára, de ez már nincs így. Manapság a brit zsidók attól rettegnek, hogy az intézményesített antiszemitizmussal fertőzött Munkáspárt, illetve annak antiszemita vezetője, Jeremy Corbyn veszi át a hatalmat az országban. Ha a közösség menekülőre fogja, már nagyon nehéz lesz visszafordítani a helyzetet” – mondta Gideon Falter, a CAA vezetője.

“A közvélemény-kutatási adatok azt mutatják, hogy a 11. órában járunk. Sok brit zsidó gondolatban – vagy már a valóságban is -, elkezdte csomagolni a bőröndjét”- tette hozzá.

Vannak, akik igyekeznek a kialakult helyzet humoros oldalát megfogni: az interneten gyorsan népszerű lett az a kép, amelyen Corbyn egy izraeli zászló előtt mosolyog, a következő felirat társaságában: “Az év cionistája kitüntetés – Annak az embernek, aki többet tett az izraeli kivándorlás ügyéért Nagy-Britanniában, mint Balfour óta bárki”.

Forrás: WIN