Anglia egyik legsikeresebb ügyvédje döntött úgy, hogy élettársával Izraelbe vándorol. Döntését a növekvő antiszemitizmussal indokolta.

“Véleményem szerint Európának befellegzett. Európa-szerte naponta ér valamilyen támadás valakit. Belgiumban egy múzeumban gyilkoltak látogatókat, Franciaországban iskolában lőttek agyon embereket, és Angliában is voltak támadások. A zsidóknak csak egy hely maradt, ahová mehetnek” – mondta Mark Lewis, aki élettársával, Mandy Blumenthallal érkezett Izraelbe. Blumenthal volt az a brit-izraeli állampolgárságú utas, akinek a Kuwait Airways megtagadta a jegyeladást. Az eset miatt per indult, de a légitársaság nem volt hajlandó változtatni álláspontján. Korábban hasonló okok miatt kellett megszüntetniük az összes, Európán belüli járatukat.

Az 54 éves Lewis, aki Nagy-Britannia egyik vezető, rágalmazási ügyekkel foglalkozó ügyvédje, elmondta, hogy karrierje során állandóan antiszemita támadásoknak volt kitéve, s nem egyszer életveszélyesen megfenyegették származása miatt.

A döntést nehezen hozták meg, de úgy érezték elkerülhetetlen, hogy elhagyják Angliát. “Mi vándorló nép vagyunk, és eljött az ideje, hogy ismét útra keljünk. Sokan még mindig nem értik ezt” – utalt a brit zsidók többségére Lewis.

“Felgyorsította az Izraelbe költözésünkkel kapcsolatos előkészületeket az a tény, hogy az antiszemitizmus mára intézményes formát öltött és teljesen elfogadottá vált Nagy-Britanniában. Rengetegen hisznek abban, hogy a zsidók tehetnek minden szörnyűségről, ami a világban történik”- mondta Blumenthal.

Lewis kiemelte a Munkáspárt elnöke, a hírhedten Izrael-ellenes Jeremy Corbyn szerepét a zsidóellenesség megerősödésében. A Corbyn vezette pártban dúló antiszemitizmus ügyében már a brit rendőrség is vizsgálódik.

“Jeremy Corbyn volt az, aki kinyitotta az antiszemitizmus szelepét. És az most a felszínre tört. Ezt a folyamatot már nem lehet visszafordítani. Bár a Munkáspárt nem az egyedüli felelős a zsidógyűlölet elharapódzásáért, ám jelentős szerepet vállal benne. Megváltoztatták a közhangulatot. Ma már teljesen elfogadott antiszemitának lenni. Az emberek nem titkolják az érzelmeiket. Nemcsak Corbynról és pártjáról van szó, de nagyban tehetnek arról, hogy az antiszemitizmus táptalajra lelt az Egyesült Királyságban és behatolt a társadalom különböző rétegeibe.” – fejtette ki Blumenthal.

Lewis elmondta, hogy a múltban a zsidógyűlölet elhanyagolható jelenség volt, ma már azonban, az internetes közösségi médiának köszönhetően, a mainstream része.

“A közösségi média nagy kárt okozott. Az antiszemitizmus még tizenöt évvel ezelőtt is ritka dolog volt. Tizenöt évvel ezelőtt valaki egy horogkeresztet festett a garázsom ajtajára Manchesterben. Egyértelmű üzenet volt, de olyan ritkán történt ilyesmi, hogy nem lehetett komolyan venni. Manapság azonban már, a közösségi médiának köszönhetően, mindennapi jelenség ” – mondta Lewis.

“Az is probléma, hogy ha panaszt teszek egy antiszemita incidens miatt, akkor a lehető legantiszemitább választ kapom: ‘Csak te találtad ki, ez egy rágalom, nincs jogod panaszt emelni’. A legtöbb támadást egyébként a Corbynt támogató munkáspárti frakciótól, a Momentumtól kapom.” – tette hozzá.

Lewisék elmondták, hogy azért döntöttek a kivándorlás mellett, mert egyszerűen betelt a pohár, nem tudták tovább tűrni a gyűlölködést, különösen nem a halálos fenyegetéseket. Az ügyvédnek különösen fájdalmas volt, amikor különféle betegségekkel átkozták, mivel sclerosis multiplextől szenved.

“Az internetes támadások persze akár Izraelben is folytatódhatnak. Egyeseknek túl baloldali leszek, másoknak pedig túl jobboldali. Azonban senki sem fog azért megtámadni, mert zsidó vagyok”.

Az ismert ügyvéd története a Munkáspártig is eljutott. A párt szóvivője nyilatkozatot adott ki az ügyben, melyben kijelentette, hogy “Corbyn az antiszemitizmus harcos ellenfele, és elkötelezte magát, hogy kiirtja a jelenséget a pártból”.

Blumenthal azonban erősen kétli a nyilatkozat valóságtartalmát. “Beszélni könnyű. Amikor Corbynt hallom nyilatkozni e témában, mindig az az érzésem, hogy nem beszél őszintén, nem a valódi érzéseit fogalmazza meg. Egyáltalán nem hiszek neki.”

Corbynt megszámlálhatatlan alkalommal vádolták már zsidóellenességgel. Korábban a barátainak nevezte a Hámász terroristáit, és egy tunéziai temetőben részt vett egy olyan terrorista síremlékénél tartott szertartáson, aki az 1972-es müncheni olimpia során mészárolt le izraeli sportolókat. A Munkáspárt képviselői közül is többen tettek antiszemita megjegyzéseket, melyekkel kapcsolatban Corbyn többször felszólalt, ám valódi tettekre nem került sor. A brit főrabbi és a Munkáspárt zsidó képviselői is úgy vélik, hogy a pártvezér szándékosan nem tisztítja meg pártját az antiszemita jelenségektől.

zsido.com

Forrás: TOI