Bátorságáért kitüntetik azt az essexi rendőrt, aki Jeruzsálemben három arab támadóval szállt szembe.

Richard Burgess nyomozó őrmester februárban érkezett Izraelbe, egy keresztény utazási iroda csoportvezetőjeként. Az őrmester ugyanis túravezetőként is dolgozik, illetve anglikán lelkésznek tanul.

Csoportjával éppen Oscar Schindler sírját látogatták meg a Cion-hegyen fekvő katolikus temetőben, amikor egy nő futott feléjük, segítséget kérve. Burgess kirohant az utcára, ahol két síró gyereket látott, és egy zsidó férfit, akit három arab támadó vett körbe. “Láttam, ahogy három arab kinézetű férfi egy kipát viselő zsidóra támad. Ütlegelték, gázsprayt fújtak az arcába és a földre teperték. Meg is ölhették volna.” – emlékezett vissza a rendőr.

A nyomozó azonnal nekiugrott az egyiknek, és sikeresen földre vitte. “A jobb karja alá szorította a támadó fejét, pedig egy sérülés miatt a karját még nem is tudta igazán használni. A bal kezével kiszabadította a zsidó férfit, és rákiáltott, hogy fusson el.” – emlékezett vissza a csoport egyik tagja. Az áldozatnak sikerült elmenekülnie, őt a csoportban lévő másik két rendőr vette védelmébe, gyermekeivel együtt.

Burgess Oscar Schindler sírjánál, nem sokkal a támadás előtt

“2016 nem volt a legjobb év a számomra. Két nappal édesanyám halála után indultunk Izraelbe, ezt megelőzően pedig egy motorbalesetem volt, ahol súlyosan megsérült a jobb karom. De amikor láttam, hogy mi történik, nem sokat gondolkodtam és leszorítottam annak a fejét, aki az öklére tekert bőrszíjjal ütlegelte az áldozatát. A másik kezemmel elrántottam a zsidó férfit a ruhájánál fogva, és kilöktem a támadói közül. Üvöltöttem, hogy rohanjon, és így is tett.”

A talpon maradt másik két támadó egyike ekkor kalapáccsal verte fejbe Burgesst, aki a földre rogyott a rá mért ütéstől. A rendőr ezután sikeresen hárította a következő ütést, és sikerült elfutnia. Értesítették a rendőrséget, akik hamar elfogták az arabokat.

“Egy rendőrtiszt valójában soha nincs szolgálaton kívül. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint Burgess őrmester bátor kiállása. Komoly veszélynek tette ki magát egy idegen országban, mert valakinek szüksége volt a segítségére. Igazán méltó az elismerésre.” – mondta Steve Taylor, az essexi rendőrség vezetője. “Burgess őrmester akciója a brit rendőrség dicsőségére válik. Hiába volt vakáción, ez nem akadályozta meg abban, hogy megtegye a szükséges lépéseket. Ezzel feltehetően megmentette egy ember életét. Richard Burgess egy igazi hős.” – tette hozzá.

Forrás: Jewish Chronicle