A legmagasabb szinten is elismerte Nagy-Britannia kormányzata, hogy aggasztó méreteket ölt az antiszemitizmus az ország felsőoktatási intézményeiben.

A felsőoktatásban tapasztalható rasszizmus és antiszemitizmus ellentmond az egyetem, mint intézmény alapvető elveinek – jelentette ki Jo Johnson felsőoktatásért is felelős miniszter. A Birminghamben tartott Limmud Festival alkalmával elmondott beszédében a politikus kifejtette: a társadalomban nincs helye a gyűlölet, a megkülönböztetés, vagy rasszizmus semmilyen formájának. Johnson beszélt a szólásszabadság fontosságáról is, összefüggésben az Izraellel kapcsolatos vitákkal, amelyek a felsőoktatási intézményekben folynak.

A miniszter szerint az egyetemeken tapasztalható antiszemita jelenségek száma aggodalomra ad okot. Konkrét példát is kiemelt az elmúlt időszakból, amikor nyilvános egyetemi rendezvényen az indulatok olyan szintig fokozódtak, hogy egy Izrael mellett beszélő előadónak gyakorlatilag fedezékbe kellet húzódnia – olvasható a jpost.com beszámolójában. Hangsúlyozta, hogy a brit kormány fellép a felsőoktatásban növekvő antiszemitizmus ellen és úgy gondolja, értek el eredményeket. Elmondta azt is, hogy 4 millió fontot költenek erre a célra. Kérdésre válaszolva, amit az egyetemeken megrendezett „Israel Apartheid Week” kapcsán kapott, Jo Johnson kijelentette: Izrael állam létének megkérdőjelezése, a holokauszt tagadása nyilvánvalóan antiszemita megnyilvánulások és lépéseket tesznek, hogy ez ne történhessen meg.

zsido.com

Kép: jpost.com