A Corinthians Paulista SC játékosai a pittsburghi lövöldözés áldozatainak nevét is feltüntették a mezükön.

Az „Emlékezünk” címszóval („#WeRemember”) indított kampányhoz csatlakoztak a brazil Corinthians Paulista focicsapat játékosai. A holokauszt áldozatainak emléket állító kezdeményezést a Zsidó Világkongresszus indította el azzal a céllal, hogy a gyűlölet és antiszemitizmus ellen hívja fel a közvélemény figyelmét.

A sportolók fotót tettek közzé a médiában, amit a klub közösségi oldalain is megosztottak. A bejegyzések csaknem 50 000 like-ot kaptak – derül ki a The Jewish Telegraphic Agency írásából.

„A jövő védelme érdekében muszáj tisztelettel és emlékezéssel viszonyulnunk a múlthoz” – szerepelt a csapat üzenetében. „Hamarosan nem lesz több holokauszt-túlélő, aki elmesélhetné a történteket. Rajtunk és a jövő generációin múlik, hogy a világ sose felejtse el azt, ami történt. A Corinthians csatlakozott a kampányhoz. Soha többé rasszizmus, intolerancia és diszkrimináció.”

A focicsapat sportolói novemberben szintén nemes ügyhöz adták nevüket, amikor a klub játékosai a pittsburghi lövöldözés áldozatainak nevét tették a mezükre egy meccs alatt. Az októberben történt támadás során tizenegy ember meghalt, és többen megsérültek, miután egy fegyveres férfi berontott a helyi zsinagógába és lövöldözni kezdett.

„A zsidó szertartás alatt elkövetett pittsburghi mészárlás meggyalázta az alapvető értékeinket” – mondta akkor Andres Sanchez, a Corinthians nevű csapat elnöke. „Ezért döntöttünk úgy, hogy lerójuk kegyeletünket ennek a megmagyarázhatatlan erőszaknak az áldozatai előtt, és arra bátorítjuk az embereket, hogy harmóniában és másokat tisztelve éljenek” – tette hozzá nyilatkozatában.

A játékosok mezeit árverésre bocsátották és jótékonysági célok mellett a befolyó összeget egy emlékmű felépítésére ajánlották fel.

zsido.com

Kép forrása: JTA