„Az én szívem zöld, sárga, kék és fehér.” – mondta Jair Bolsonaro a brazil és az izraeli zászló színeire utalva.

Jair Bolsonaro, a (jobboldali) szociálliberális párt jelöltje bejelentette, hogy be fogja záratni a palesztin nagykövetséget Brazíliában, a brazil nagykövetséget viszont átköltözteti Jeruzsálembe.

„Palesztina egy ország? Palesztina nem egy ország, ezért nem is szükséges, hogy nagykövetsége működjön itt.” – közölte kedden, a parlamenti ülésszak megnyitónapján. „Nem tárgyalunk terroristákkal”- tette hozzá.

A konzervatív képviselő jelentős csodálója és támogatója Izraelnek. Korábban bírálta, hogy a Palesztin Hatóság diplomáciai képviselete alig két mérföldre található a brazil kormányzati központtól.

Brazília 2010-ben független államként ismerte el Palesztinát. A döntés következett Lula, az akkori baloldali elnök Izrael-ellenes politikájából, amit utódja, a később lemondatott Dilma Rousseff is képviselt.

A 62 éves Bolsonaro viszont új alapokra helyezné a kapcsolatokat Izraellel és az Egyesült Államokkal. A politikus ugyanúgy megosztja a brazíliai zsidó közösséget, mint az evangélikus kereszténységhez tartozó, konzervatív, amerikai politikusok az ottani zsidó szavazókat, akik társadalmi kérdésekben inkább baloldali liberálisok, viszont azt szeretnék, hogy a jelöltjük erősen támogassa Izraelt.

„Az én szívem zöld, sárga, kék és fehér.” – mondta Bolsonaro még tavaly Rio de Janeiróban négyszáz fős hallgatóság előtt a brazil és az izraeli zászló színeire utalva. A mítosz szó után hívei körében Mito-ként becézett  elnökjelölt nagy tapsot kapott akkor is, amikor Izrael erejét és jólléti rendszerét dicsérte.

Bolsonaro 5 és félmillió Facebook követővel rendelkezik, és 2014-ben hatodszor választották meg körzetében. A három fia szintén politikus, akik gyakran tűnnek fel héber feliratú pólóban.

A baloldal azt a Lulát akarja indítani a választáson, aki 12 éves börtönbüntetését tölti korrupciós ügyek miatt.

Az elnökválasztást október 7-én tartják Brazíliában.

zsido.com