Frissen megválasztott brazíliai képviselők egy csoportja éppen a Binjámin megyei Siló régészeti ásatásait tekintették meg, amikor a kutatók ráleltek a különleges pénzérmére.

A látogatókat Dr. Scott Stripling kalauzolta azon a területen, ahol egykor a Miskán, a sátorszentély állt. Az ásatási helytől nem messze ma modern település áll, szintén Siló néven; a brazil hivatalnokok látogatása egy, a Somront bejáró kirándulás egyik állomása volt. A delegáció résztvevői helyi lakosokkal is találkoztak, hogy megismerjék a jelenleg politikai helyzetet, illetve a helyszín és a környék történelmét.

A brazil delegáció tagjai az ősi település és modern utódja mellett megtekintették a Pszágoti Borászatot, melynek helyben készített borát az egész világon árusítják. Találkoztak Binjámin megye regionális tanácsának fejével, Jiszráel Ganz-cal is. „A bibliai történelem jelentős része Binjáminban játszódik”- mondta látogatóihoz intézett beszédében. – „Szinte minden hegy rejt magában régmúlt időkből származó régiségeket. Az a feladatunk, hogy felélesszük ezeken a hegyeken az egészséges és boldog életet.” Ganz kiemelte az oktatás fontosságát és beszélt a biztonsági helyzetről is. Analine Castro, Rio de Janeiro helyettes kormányzójának a felesége válaszában a silói asszonyok erős hitét méltatta és a bibliai Cháná prófétanő történetéről beszélt. A gyermektelen Cháná Silóban imádkozott az Örökkévalóhoz gyermekáldásért, majd megesküdött, hogy leendő fiát a közösség szolgálatának szenteli majd.

A delegáció Silóban

Ami a pénzdarabot illeti, a zsidó történelem igazán kézzel fogható bizonyságát jelentette a brazil delegáció résztvevői számára. Az aprócska érme nagyjából kétezer éves, a hasmóneus korból származik. További részleteket egyelőre nem közöltek a pénzérme mibenlétéről.

 

zsido.com

Megszakítás