A Brain Bar Budapestet, Európa legnagyobb jövőfesztiválján– idén június 1-3.-án az Akváriumban – többek között olyan kérdésekről vitáztak hazai és külföldi előadók, mint hogy hogyan változik testünk a technológia hatására, vagy szabad-e gyereket vállalnunk a túlnépesedés és klímaváltozás idején?

Ez utóbbi beszélgetésre pénteken került sor, Trevis Rieder biotechnikus, Köves Slomó rabbi, valamint Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár részvételével. Rieder felvetésére, miszerint a természet megóvásához és a bolygó védelméhez azzal járulhatunk hozzá, ha nem hozunk a világra több gyereket, Köves rabbi több szempontból megközelített válasszal reagált. Ha a megszületendő gyerekekért aggóunk – magyarázta – akkor azt kell látnunk, hogy még soha nem lehettek a szülők annyira nyugodtak gyermekeik élete felől, mint most, amikor nem azért kell izgulniuk, hogy megérik-e akárcsak az egyéves kort.

A természetért való aggodalomnak a rabbi szerint csak akkor van létjogosultsága, ha a Föld létrejöttét egy teremtő akartnak tulajdonítjuk. Amennyiben ugyanis ez a véletlen műve lett volna, úgy a városok eltűnése vagy egyes fajok kipusztulása csupán esztétikai kérdés lenne. Ha azonban elfogadjuk a teremtés történetét, akkor egyértelmű vigyáznunk kell a világra, melyet meghatározott céllal hozott létre az Örökkévaló. Csakhogy ez a cél úgymond „csomagban” érkezett, és más küldetésünk is van a bolygó védelme mellett, így például, hogy a szaporodjatok és sokasodjatok parancsát teljesítve benépesítsük azt.

A rabbi szerint ráadásul aggályos egyes népcsoportokat kvázi kihalásra ítélni, majd kis túlzással hozzátette, hogy Rieder, aki Amerikából érkezett az előadását megtartani Budapestre, több káros anyagot termelt ezzel az egy útjával, mint egy indiai gyerek.