A német vasúttársaság emléket akart állítani, a kritikusok szerint az ötlet izléstelen. Kinek van igaza?

Heves vitát gerjesztett a Deutsche Bahn döntése, amely alapján az egyik gyorsvonat a jövőben Anne Frank nevét viseli majd – olvasható a Ynetnews honlapján. Míg a cég vezetői szerint semmi kivetnivaló nem történt, sokan kritikát fogalmaztak meg a döntéssel szemben. Egyesek szerint „ízléstelen”, hogy épp az a vállalat használja Anne Frank nevét, amelynek jogi elődje – a Deutsche  Reichsbahn – aktívan résztvett a zsidók deportálásában a holokauszt idején.

Anne Frank nevét szeptember közepén választották ki, amikor a vonattársaság egy közvéleménykutatáson keresztül arra kérte az utasait, hogy tegyenek javaslatokat a járművek elnevezésére. Egy hónap leforgása alatt összesen 19 400 szavazat érkezett több mint 2500 névre. Végül egy döntőbizottság választotta ki a vállalat 25 új szerelvényének neveit – és Anne Frank mellett Albert Einsteinről, Marx Károlyról, valamint Ludwig van Beethovenről is vonatokat neveztek el.

Antia Neubauer, a Deutsche Bahn külkapcsolatokért felelős vezetője, valamint a névadásról döntő bizottság elnöke azt mondta, Anne Frank esete „a toleranciáról és a különböző kultúrák közötti békés együttélésről szól, ami ezekben az időkben fontosabb, mint valaha”.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, nemrég Olaszországban is botrány robbant ki Anne Frank emléke körül: a Lazio-Cagliari labdarúgó-mérkőzésen szélsőséges római ultrák Anna Frankot ábrázoló matricákkal ragasztották tele az Olimpiai Stadion nézőterén a Curva Sud-szektor üléseit, melyeken az AS Roma szurkolóinak kemény magja szokott helyet foglalni.

Az akciót az olasz sportélet és a politika is elítélte. A klubok és újságok internetes oldalain egymás után jelent meg az „Anna Frank vagyunk!” felirat (#siamotuttiannafrank), amelyeken Anna Frank az olasz csapatok különböző mezeiben látszik.

zsido.com

Kép forrása: Ynetnews