Példátlan módon éles kritikát kapott az izraeli államügyész egy bíróságtól, amiért állítólag elfogult a baloldal irányában – számolt be az esetről az izraeli hetes tévécsatorna (Arutz Sheva 7) honlapja. A jobboldal által korábban már “baloldali radikalizmussal” vádolt Shai Nitzan azzal vívta ki magának a bíróság haragját, hogy szerintük szelektíven alkalmazta a törvényt, amikor rendre elutasította a “megszállt területeken” élő telepeseket durván támadó, uszító balos tüntetőkkel szembeni eljárások megindítását.

Az ügy előzménye, hogy három évvel ezelőtt erőszakra, rasszizmusra és terrorizmusra való uszítás miatt vádat emeltek egy radikálisan jobboldali, arabellenes aktivista, Uri Baram ellen, aki videóüzeneteiben Ehud Barak akkori védelmi miniszter és Shai Nitzan akkori államügyész-helyettes meggyilkolására szólított fel. Baram akkor megbánást tanúsított, bocsánatot kért az érintettektől, és közölte, az akcióval csak nyilvános vitát akart kezdeményezni az izgatásról.

Az ügyben a fordulat akkor következett be, amikor múlt szerdán a bíróság elfogadta Baram védőinek érveit Nitzannal szemben, mondván, az államügyész automatikusan elvetette azon baloldali aktivistákkal vagy arabokkal szembeni panaszokat, akik az izraeli hadsereg (IDF), a telepesek, vagy zsidók ellen keltettek gyűlöletet. A bíró elítélte ugyan Baramot rasszizmusra és erőszakra való felhívás miatt, ugyanakkor “botrányosnak” nevezte Nitzan egyoldalúságát.

A bíróság szerint az ügyészség “meglepő attitüdöt” mutatott fel veszélyes, szélsőséges, gyűlöletkeltő publikációkkal, megnyilvánulásokkal kapcsolatban, lényegében tagadva az izgatás tényét. Különösen megdöbbentőnek tartotta a bíróság az olyan esetekkel szembeni teljes ügyészi közönyt, mint amikor baloldali tüntetők “a telepesek kasztrálására” szólítottak fel, arabok azt harsogták, hogy “Halált a zsidókra!”, egy arab asszony pedig azt kiabálta, hogy “öljétek meg a katonákat!”. Amikor például egy zenekar énekese szintén izraeli katonák megölésére szólított fel, Nitzan arra hivatkozva tagadta meg eljárás indítását, hogy az énekes “bocsánatot kért”.

Baram egyébként a tárgyaláson arra hivatkozott: azért készítette el provokatív videóját az államügyészről, hogy felhívja a figyelmet elfogultságára.