Megszüntették egy 96 éves SS-segédorvos perét, akit bűnrészességgel vádoltak közel 3700 auschwitzi fogoly megsemmisítésében. A vád szerint a bíróság kezdettől elszaboltálta a pert.

Elmeállapota miatt nem tárgyalásképes, nincs olyan állapotban, hogy felfogja a saját érdekét, előrehaladott demenciában szenved – ezzel indokolta egy neubrandenburgi bíróság, miért ejti a vádat a 96 éves Hubert Zafke ügyében. Zafkét SS-tagsága miatt bűnrészességgel vádolták 3681 ember meggyilkolásában, noha személyesen nem vett részt zsidók elgázosításában, illetve holttesteik elégetésében.

Német bíróságok az elmúlt időszakban többször is abból indultak ki, hogy a náci háborús bűnök nem évülnek el, a pereket a gyanúsítottak korára tekintet nélkül le kell folytatni, és a bűnrészességhez elég az akkori bizonyított jelenlét, nincs szükség tevőleges részvételre.

Mint arról beszámoltunk, a 96 éves Oskar Gröningnek, az egykori auschwitz-birkenaui náci haláltábor egyik utolsó élő őrének esetében a bíróság úgy döntött: egészségileg alkalmas rá, ezért le kell tölteni négyéves szabadságvesztését háromszázezer (!) rendbeli gyilkosságban való bűnrészesség miatt (Gröning a tárgyalás során végig arra hivatkozott, hogy ő csak a foglyok holmijának feldolgozásával foglalkozott.)

Bár az ügyészek korábbi nyilatkozatai miatt sejteni lehetett, hogy ejtik az ügyet, a kerekesszékes Hubert Zafke ügye nagy vihart kavart Németországban, ugyanis az eljárás 2015-ös megkezdése óta a bíróság összesen négy tárgyalási napot tartott. A tárgyalásokat rendre elhalasztották, a vád képviselői azzal vádolták Klaus Kabisch bírót, hogy folyamatosan elszabotálja a pert, mivel állítólag maga sem hitt egy öregember késői elítélésében, és hogy túl harmonikus volt a viszonya a vádlott ügyvédjével. Legalább háromszor elfogultságot jelentettek be ellene, mert a bíró legalábbis azt a látszatot keltette, hogy akadályozza az ügy érdemi felderítését.

Nem kizárt egyébként, hogy ez az eset több bírósági alkalmazott karrierjének végét jelenti majd. A német sajtó szerint ez lehetett az egyik utolsó Auschwitz-per. Megfigyelők szerint szégyenletes, hogy éppen egy holokauszttal kapcsolatos per során robbant ki ez a személyeskedésig menő vita.

Ami a per érdemi részét illeti: a tömeggyilkosság vádja arra a rövid  időszakra vonatkozik, amikor Hubert Zafke 1944 augusztus 15-től szeptember 14-ig Auschwitz-Birkenau táborában szolgált. Azokban a hetekben 14 transzport érkezett Európa különböző országaiból, az egyik éppen a Hollandiában deportált Anne Frankot és szüleit, testvérét szállította. 2014-ben Zafke még tagadta, hogy valaha Auschwitzben teljesített volna szolgálatot, később elismerte, hogy ott volt, de azt állította, semmit nem tudott az elgázosításokról és a krematóriumokról. (Az auschwitzi táborokban 1940 és 1945 között 1,1 millió embert semmisítettek meg.)

Zafke az SS V. számú lágerorvosi egységében szolgált, Gröninggel ellentétben nem vett részt közvetlenül a népirtásban, saját állítása szerint csupán sebesült katonákat és SS-eket látott el, valamint a női táborban őrizte a rendet, és nem tudta, hogy mi történik ott a zsidókkal. A vád képviselői szerint azonban a férfi pontosan tudatában volt annak, hogy egy „ipari mértékű tömeggyilkosság helyszínén” teljesít szolgálatot (a női tábor közvetlenül azon út mellett volt, amelyen a deportáltakat a gázkamrákba terelték, és onnan a krematóriumok is jól látszottak), és azzal, hogy csatlakozott a láger szervezeti struktúrájához, tudatosan részt vett, sőt elősegítette emberek ezreinek meggyilkolását.

A vádlott 1940-ben csatlakozott az SS-hez, és 1942/43-ban már teljesített orvosi szolgálatot a sachsenhauseni és a neuengamme-i koncentrációs táborokban. Az auschwitzi tábor felszabadítása előtt megszökött, brit katonák fogták el és adták át a lengyel hatóságoknak. 1948-ban egy lengyel bíróság négy évi börtönre ítélte Zafkét, aki végül 1951-ben szabadult. Évtizedekig az NDK-ban, egy kis falu termelőszövetkezetében dolgozott, és bár nem feltűnő életet élt, jelentések szerint a kommunista állambiztonsági szerv, a Stasi pontosan tisztában volt azzal, hogy Zafke korábban az auschwitzi és más koncentrációs lágerekben ténykedett: időnként kihallgatták, de nem esett bántódása.

Munkatársunktól

Fotó: Internationales Auschwitz Kommittee