Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Izraeli dzsúdó-győzelem született Marokkóban. Ami még ennél is érdekesebb, hogy – más arab országoktól eltérően – Agadirban felvonták az izraeli lobogót, és felhangzott az izraeli himnusz, a Hatikva is. Az izraeli sportolónő, Timna Nelson-Levy az ifjúsági világbajnokság 57 kg-os súlycsoportjában érdemelte ki az aranyérmet, miután jobbnak bizonyult szlovén ellenfelénél. “Nagy élmény volt Marokkóban aranyat nyerni, és hallgatni a Hatikvát. Büszke vagyok minden sportolónkra és Izrael államára” – mondta a nemzeti válogatott edzője, Sáni Hersko. Nem mindenkinek okozott azonban ekkora boldogságot a szervezők bátor döntése. Az ország kormányzó politikai ereje, a konzervatív-iszlamista Igazság és Fejlődés Pártja (PJD) súlyos sértésnek fogta fel a történteket. Közleményükben ez állt: “A Marokkói Királyságban először fordult elő, hogy felvonták a cionista entitás zászlaját és eljátszották himnuszát. Ez a kapcsolatok normalizálásának jele lehet, ami elfogadhatatlan és egyben a marokkói nép provokálása. Felszólítjuk a hatóságokat, hogy utasítsák ki a cionista entitás képviselőit Marokkóból, és büntessék meg a szervezőket, akik lehetővé tették földünk megszentségtelenítését”. Az arab nyelvű közösségi média szintén forrongott és a világbajnokság szervezőinek megbüntetését követelték.

Péntek délután ismét gázolásos merénylet történt Izraelben és ismét katonák voltak az áldoztatok

A Somron északi részén fekvő Mevo Dotán településtől nem messze négy katona szállt ki egy dzsipből, hogy elfoglalja helyét egy őrtoronyban. Ebben a pillanatban egy arab merénylő vezette autó hajtott közéjük. Ketten életüket vesztették, egy katona súlyosan, társa közepesen sérült meg.  A terrorista szintén megsérült az ütközésben, őt is kórházba szállították. Az azonosítás során kiderült, hogy a 26 éves Alaa Kabha volt az elkövető, aki korábban már ült izraeli börtönben terrorizmus gyanújával. Később nyilvánosságra hozták a két elhunyt katona nevét is: a 21 éves Ziv Deusz Ázurból és a 20 éves Netánel Káháláni Eljákimból. Káhálánit még szombat éjjel, Deuszt vasárnap délben temették el.

Ávigdor Lieberman védelmi miniszter így reagált a történtekre: “Minden erőmmel azon leszek, hogy halálbüntetést szabjanak ki a terroristára. A házát leromboljuk, és mindenkit felelősségre vonunk, aki a segítségére volt. Nem létezik “magányos farkas” típusú elkövető. Ezt a támadást is Mahmud Ábász és a Palesztin Hatóság támogatásával hajtották végre, és a terrorista családja busás fizetést kap majd tőlük.”

Nem sokkal a merénylet után a hadsereg egységei behatoltak a tettes falujába, családtagjait kihallgatták, bátyját letartóztatták. A házat felmérték, és megkezdték az előkészületeket a lerombolására. A merénylő hozzátartozóinak, összesen 71 személynek bevonták az izraeli munkavállalási engedélyét.

Nem sokkal később érkezett a hír, hogy a hadsereg, a rendőrség és a titkosszolgálat közös akciója során letartóztatták a másfél hónappal korábban, Áriel mellettt halálra késelt Itámár Ben-Gál rabbi  gyilkosát. A korábban Haifán és Jáfóban élt, 19 éves, izraeli állampolgárságú arab terroristát Sechemben (Nábluszban) fogták el több társával együtt. Újságírók kérdésére a rabbi özvegye így nyilatkozott: “Az az igazság, hogy semmit sem értettem, amikor meghallottam a hírt. Ez nem hozza őt haza, és nem gátolja meg a következő terroristát sem abban, hogy meggyilkoljon valakit, és egy újabb családot tönkretegyen. Egy dolog nyújthat vigaszt és egy dolog állhatja útját a terrornak: az építkezés. Egy város alapítása lehet a megfelelő válasz a gyilkosságra. Nem értem, hogy mire vár a miniszterelnök. Felszólítom, hogy még ma jelentse be 800 lakás építését Hár Bárchában, és emelje városi rangra a települést. Ez lesz a vigasz a számunkra és Izrael egész népe számára. Legyen ez a válasz Itámár halálára!”

 

Idén negyedik alkalommal rendezték meg Tel-Avivban a világ legnagyobb whisky-fesztiválját

A Whisky Live nevű rendezvényt a legjelentősebb brit szaklap, a Whisky Magazine hozta létre, mely a hagyományos skót és ír italok mellett tovább 10 ország whisky kínálatát is bemutatta. A rendezvényt az Azrieli Centerben, a futurisztikus felhőkarcoló-hármas tetőteraszán tartották. A kóstolók mellett előadásokon és workshopokon is részt vehettek az érdeklődők.  A fesztivál helyi szervezője az első izraeli whiskylepárlót üzemeltető Tomer Goren volt. A Milk & Honey mellett jelen voltak a Golán-fennsíkon működő Golan Heights lepárló és a fővárosi Jerusalem Distillery termékei is. A rendezvényre érkezett cégek elsősorban a különleges, kevésbé ismert termékeik bemutatására helyezték a hangsúlyt. A Milk & Honey például egy vörösboros hordóban és egy bourbon hordóban érlelt whiskyt kínált, illetve egy tölgyfahordóban nemesedett gint. A Golan Heights lepárló standjánál személyesen a cég vezetői kínálták termékeiket. Náluk az izraeli sörökből finomított whiskyk kerültek előtérbe, és a csicseriborsó alapú sörpárlat különösen nagy népszerűségre tett szert. Izraelben az utóbbi évtizedben rendkívül megnőtt a magas minőségű whisky iránti kereslet, és kialakult egy értő és szenvedélyére áldozni is kész vásárlói réteg is.

zsido.com