Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Pénteken, az imára sietők legnagyobb megdöbbenésére olasz sportkocsik egész sora vonult fel a Nyugati Fal előtti nyílt területen. Jelenleg több testület vizsgálja az ügyet. Smuel Rabinovich, a Siratófal rabbija megdöbbenéssel értesült az esetről. Elmondta, hogy néhány héttel ezelőtt a Ferrari igazgatói keresték meg azzal, hogy egy rövid időre, és a szombat bejövetele előtt jó néhány órával szeretnének néhány kocsit a Siratófal előtti téren hagyni, majd továbbállni. Bár ő maga elutasította a kérést, a Ferrari cég vezetősége nem csüggedt, és ismételt kérésükre egy alacsonyabb beosztásban levő hivatalnok véletlenül kiadta az engedélyt.

„Nem egyeztettünk. Felelősséget vállalok az esetért, nem hárítom azt másra. Komoly hiba volt, szerencsétlen hiba, és tanulnunk kell belőle, nehogy megismétlődhessen.”- mondta a rabbi. Az eset nyomán megszigorítják a térre vonatkozó szabályokat, és betiltanak minden reklámot és kereskedelmi tevékenységet. „Bármilyen kérést, legyen az kicsi, vagy nagy, ugyanolyan határozottsággal utasítunk majd el.”- mondta a felháborodott rabbi. „Azzal a különleges kéréssel fordultak hozzánk, hogy néhány, az Óvárosba látogató üzletembernek adjunk segítséget… végül magamutogató luxusautók tucatjait vonultatták itt fel, és még a Facebookon is bemutatták az eseményt az egész világ számára.” Az Auto Italia, a Ferrari hivatalos izraeli importőre így reagált: „Mindent előzetes egyeztetés alapján tettünk, és előzetes engedéllyel parkoltunk a téren… Semmit sem azzal a céllal tettünk, hogy tönkretegyük a Fal hírnevét. Hiszünk abban, hogy az Izraelben felvonuló járművek fényképei jó szolgálatot tesznek Izrael nemzetközi kapcsolatai számára.”

Smuel Rabinovich rabbi

Alagutat robbantott az izraeli hadsereg

Az izraeli hadsereg kontrollált robbantás során – új, eddig még be nem mutatott technológia felhasználásával – semmisített meg egy, a gázai övezet déli részéből Izraelbe vezető, hosszú és széles terroralagutat.

A hadsereg szóvivője, Jonathan Conricus elmondta, hogy az alagút „dél-izraeli területre vezetett Khán Juniszból. Izraelből robbantották be, közel a biztonsági kerítéshez. Az izraeli hadsereg az ország szuverenitásának jelentős mértékű és elfogadhatatlan megsértése miatt cselekedett.” A híradások szerint az alagút mélyen benyúlt Izrael területe alá, és komoly biztonsági kockázatot jelentett. A robbantást a gázai határ mellett hajtották végre.

A felrobbantott alagútban a Hámász és az Iszlám Dzsihád tizenkét terroristája veszítette életét; az izraeli hadsereg öt holttestet hozott a felszínre.  Izrael nem adott lehetőséget a  terrorszervezetek tagjainak, hogy megpróbálkozzanak a többi holttest felkutatásával, és a Nemzetközi Vöröskereszt kérését sem teljesítette. Joáv Mordecháj dandártábornok kijelentette, hogy „Izrael nem engedélyez semmiféle kutató akciót a Gáza-övezet biztonsági zónájában, ameddig nem történik előrelépés az izraeli háborús túszok és akció közben eltűntek ügyében”. A Hámász terrorszervezet 2014 óta nem adja ki Izraelnek két katona, Hádár Goldin és Oron Saul holttestét. Rajtuk kívül három izraeli személy is a Hámász fogságában van jelenleg.

Gyász

Hónapok óta tartó betegeskedés után elhunyt Jiszráel Rosen rabbi, a vallásos cionista ideológia egyik legfontosabb rabbija, a hagyományőrzést a modern élettel ötvöző, a technikát a háláchá szolgálatába állító Comet Intézet alapító igazgatója. Az 1976-ban alapított intézet neve a Civtéj Mádá veTorá – A tudomány és a Tóra csapatai – kifejezés rövidítése, és azt is jelenti: csomópont. A szervezet munkatársai arra keresnek praktikus megoldásokat, hogy miképpen lehet a modern technika vívmányait a hagyományok megőrzésével használhatóvá tenni szombaton és ünnepnapokon. Vívmányaikat többek közt vallásos zsidó otthonokban, valamint különböző területeken: egészségügyi intézményekben, agrár- és ipari létesítményekben, valamint biztonsági szerveknél (pl. rendőrség, hadsereg) és a repülőtéren is alkalmazzák a szombatszegés elkerülésére, illetve annak csökkentésére. Szombaton is használható fémdetektoruk, biztonsági kocsijuk, kerekesszéket emelő liftjük, vagy kávéautomatájuk fontos részévé vált számos intézmény működésének.

Jigál Rosen rabbi, az elhunyt testvére és az Or Jiszráel jesiva vezetője, így emlékezett: „Jiszráel nem egyszerű tóratudós volt. Tudta, hogyan lehet a technológiai problémákat a háláchával összeegyeztetve, és nem fordítva megoldani. Meg akarta védeni a vallást a technológiától. Nincs olyan kórház, vagy közintézmény [Izraelben], amely ne használná a Comet Intézet megoldásait. Szombatszegések ezreit kerülték el általa.”

Jiszráel Rosen rabbi

Újratemetés

207 évvel ezelőtt temették el az ukrajnai Umánban Náchmán rebbét, a breszlávi mozgalom alapítóját. Követői az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb számban látogatnak el – elsősorban ros hásánára – Umánba, számuk idén szeptemberben elérte a negyven ezret. Az izraeli külügyminisztérium ezért az elmúlt napokban tárgyalásokat kezdeményezett az ukrán külügyminisztériummal, hogy – a breszlávi mozgalomban már 1990 óta jelen levő forgatókönyv szerint – Náchmán rebbét Izraelben temessék újra. Kijev – bár nem utasította el a javaslatot – egyelőre még nem adott választ. Az Ukrajnába látogató zsidó zarándokok fontosak az ország idegenforgalma és gazdasága szempontjából. Árje Lippo rabbi, aki aktívan részt vesz a tárgyalásokban, utalva arra, hogy a legnagyobb breszlávi közösség Izraelben van, így fogalmazott: „Nem logikus, hogy fél Izrael elhagyja az országot ros hásánára.”

Náchmán rabbi sírja