Netanjahu izraeli miniszterelnök azt várja az Európai Uniótól, hogy sürgősen helyezze vissza a Hamászt a terrorista szervezetek listájára. A kormányfő azután nyilatkozta ezt, hogy az Európai Bíróság szerdán váratlanul úgy határozott, „eljárási okokból” levehetik a Közel-Kelet egyik leghírhedtebb terrorista szervezetét, a Gázát uraló Hamászt az unió 2001-ben összeállított listájáról, mivel felkerülését annak idején „a médiából és az internetről leszűrt következtetések alapozták meg”, márpedig ezek a bizonyítékok nem kellően megalapozottak az európai standard szerint. Ugyanakkor a terrorszervezet javai, bankszámlái továbbra is befagyasztva maradhatnak.

A bíróság ugyan hangsúlyozta, hogy mostani döntéssel az unió még nem ismeri el „a palesztin militáns csoport” tevékenységét, és azt sem állította, hogy „lényegét tekintve” változott volna a Hamász minősítése, de a zsidó államban, ahol az elmúlt évtizedekben kellő alapossággal megismerhették e „militáns csoport” tevékenységét, nyilvánvalóan más a lépés üzenete. Netanjahu ezért fogalmazott úgy: nem elégedettek azzal a magyarázattal, miszerint csak „technikai kérdésről” lenne szó. „A Hamász egy gyilkos terrorista szervezet, amelynek chartája kimondja, hogy a cél Izrael megsemmisítése. Elszántsággal és erővel harcolni fogunk ellene, nehogy megvalósíthassa a céljait” – közölte a miniszterelnök.

A Jerusalem Post információja szerint két közép-európai állam már dolgozik egy olyan dosszié összeállításán, ami már megfelelhet az európai standardnak. A bíróság erre három hónapot adott a tagállamoknak. Ugyanakkor az unió izraeli megbízottja hírek szerint arról biztosította Jeruzsálemet, hogy Európa elkötelezett abban, hogy visszahelyezze a Hamászt a listára. A Hamász természetesen üdvözölte a luxemburgi döntést, mondván, a bíróság egy „igazságtalanságot” korrigált, hiszen ők csupán egy „nemzeti felszabadító mozgalom”.

Mint egy másik eljárásban kiderült, a Hamászt terhelő bizonyítékok annak idején amerikai forrásokból származtak, miközben uniós szabályok azt írják elő, hogy a döntést saját, európai forrásokra kell alapozni. Az izraeli 10-es csatorna információi szerint az EU végig informálta Izraelt a lépésről, és kapcsolatban álltak a miniszterelnökkel és Liberman külügyminiszrerrel. Az unió a terrorszervezet katonai szárnyát a 2001-es amerikai merényletek után, míg az attól nem igazán elkülönülő politikai szárnyát két évvel később rakta fel a listára.

Izrael legutóbb Gázában küzdött meg az őt folyamatosan támadó Hamásszal. Az 1987-ben alapított, a Muszlim Testvériségből kiszakadt szervezet eddig minden Izrael-ellenes intifáda résztvevője és egyik fő mozgatórugója volt. A Hamász és saját terroregysége, a Kasszám Brigádok gyilkos és öngyilkos merényletek, rakétatámadások sokaságát követte el zsidó civilek és katonák ellen az elmúlt évtizedekben, majd 2007-től – a Nyugat-partot kormányzó Fatah partnereként és riválisaként – szabályos puccsal kiűzte a Fatah-ot a Gázai övezetből, ahol az izraeliek kivonulását követő űrt töltötték be. Nyíltan vállalt céljuk a zsidó állam teljes megszüntetése, és egy palesztin állam létrehozása Jeruzsálem fővárossal.