Az izraeli szűrőprogram hatékonyan blokkolja a trollokat és a gyűlölködő kommentek íróit.

Az utóbbi években a legtöbb weboldal üzemeltetőjének komoly fejfájást okoznak a durva nyelvezetű és/vagy gyűlölködő kommentek. Az ellenük való fellépést nehezíti a hozzászólásokat írók anonimitása. E problémára kínál megoldást egy izraeli startup cég, melynek terméke segít moderálni az online eszmecserét, és hatékonyan szűri ki a nem megfelelő hozzászólásokat.

“Manapság a közbeszéd elsősorban a közösségi oldalakon zajlik. E jelenségnek számos kedvezőtlen hatása van az emberek hírfogyasztási szokásaira, illetve a hírekre való reagálásuk módjára nézve. Arra törekszünk, hogy az irányítás visszakerüljön a weboldalak működetői kezébe, és képesekké váljanak a kommentszekciók kezelésére és ellenőrzésére.” – mondta Roi Láor, a Spot.IM egyik vezetője.

A Spot.IM startup céget 2012-ben alapították Tel-Avivban, központja ma New Yorkban működik. Weboldaluk szerint a teljes amerikai médiapiac 25%-ával dolgoznak együtt, partnereik között van az AOL, a Time, a The Huffington Post és a Forbes. A cég szoftver által regisztrált forgalma naponta 410 millió egyéni készülékről jelez elérését, ami átlagosan 40 milliárd megtekintés jelent.

“Az utóbbi időben egyre növekszik az igény az online erőszak és a sértő tartalmak megjelenésének visszaszorítására. A közösségi média oldalain a felhasználóknak azonosítaniuk kell magukat, azonban az anonim hozzászólásokat megengedő kommentszekciókban sokan hajlamosak durván fogalmazni, s ez szűrőprogramot igényel.” – mondta Nádáv Sovál, a Spot.IM egyik alapítója.

A két alapító: Nádáv Sovál és Jisáj Green

Az ügyfélkapcsolatokat irányító Láor hozzátette, hogy a híroldalak egyik legfontosabb kihívása a sértő, erőszakos kommentelők, illetve a beszélgetéseket szándékosan tönkretevő “trollok” kezelése. “Amennyiben elszaporodnak az ilyen jellegű bejegyzések, a normális vitát folytatni kívánó felhasználók kilépnek a diskurzusból, és általában az adott weboldalt is elhagyják. Ez pedig rontja az adott hírmagazin reputációját, és kárt okoz a cégnek. Ezzel együtt a weboldalak üzemeltetői nem szívesen töltik idejüket a kommentek ellenőrzésével. Ez a fajta munka kellemetlen, hiszen rosszindulatú kommentelők szörnyűségeit kell naphosszat olvasni, emellett rendkívül fárasztó is. Ezért fejlesztettünk ki egy teljesen automatizált alkalmazást, melynek használata minimális emberi beavatkozást igényel.”

Manapság a Spot.IM terméke több mint 5000 híroldal működését segíti Izraelben, az Egyesült Államokban és Európában.

A cég felmérése szerint Izraelben kell a legtöbb hozzászólást törölni, a kommentek mintegy 6,5%-át. A második helyezett Oroszország 5,5%-kal, majd az Egyesült Államok következik 5%-kal, és végül az európai országok, ahol átlagosan a hozzászólások 4%-a törlendő. A kimutatás szerint a számok a világ minden táján növekvő tendenciát mutatnak.

Láor megjegyezte, hogy Izrael speciális helyzetben van, mert a törölt kommentek egy része nem erőszakos vagy gyűlöletkeltő, hanem a katonai cenzúra kérésére távolítják el azokat, mert biztonsági kockázatot jelentenek. Amerikában más a helyzet, mert ott a szólásszabadsághoz való jogot rendkívüli mértékben védi a törvény, így gyakran nehéz fogást találni egy-egy gyűlölködő vagy uszító hozzászóláson. Közös pont, hogy mindkét országban jelentősen megugrik a problémás kommentek száma a választási kampányok időszakában.

A cég logója

A Spot.IM terméke arra is alkalmas, hogy azonosítsa az erőszakos kommentek mögött álló személyeket, törölje az összes korábbi bejegyzésüket és blokkolja őket. Ez akkor is működik, ha az illető névtelenül kommentel. A program követi őt, bármely weboldalon tűnik is fel újra.

“Alkalmazásunk több módon is képes beazonosítani egy problémás felhasználót, például az IP-címe vagy cookie-k segítségével, de az sem okoz gondot, ha váltogatja az IP-címét, különböző proxyk alkalmazásával. Ha egy bizonyos helyen blokkoltak egy felhasználót, aki ezután egy másik weboldalon próbálkozik, akkor megjelöljük az első, általa írt bejegyzést, így az üzemeltető már tudja, hogy mire számíthat és meghozhatja a megfelelő döntést.” – magyarázta Láor.

A cég alkalmazása működés közben folyamatosan tanul, felismeri és elraktározza a gyűlöletkeltő, vagy erőszakos szövegek jellegzetes mintáit. Nem csak kulcsszavakra figyel, hanem sajátos mondatszerkezetekre, nyelvtani és helyesírási hibákra is. Az amerikai elnökválasztási kampány során például egy felhasználó még a megengedő amerikai törvények számára is elfogadhatatlanul durva nyelvezetet használt. A program felfigyelt a kommentekben jellegzetes módon használt nagybetűs írásmódra, s ez alapján küldött figyelmeztetést az adott weboldalnak, amikor az illető egy új bejegyzést tett közzé.

Forrás: Jpost