A lengyel kormány indoklása szerint az ország jó nevének helyreállítása érdekében tett eddigi lépések nem bizonyultak elég hatékonynak.

A lengyel kormány keddi törvényjavaslatának értelmében akár börtönbüntetésre is ítélhetik a jövőben azokat, akik a “lengyel haláltábor” kifejezést használják – adta hírül a Jewish Telegraphic Agency. Az indoklás szerint, az ország vezetői azt szeretnék elérni, hogy senki ne hibáztassa Lengyelországot a náci Németország által elkövetett rémtettek miatt.

Az Igazságügyi Minisztérium által kidolgozott tervezet szövege szerint szintén bűncselekménynek számítana, ha valaki nemzetközi háborús bűnök vagy emberiség és béke ellen elkövetett bűnökkel vádolná Lengyelországot. A törvényszegőket akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetnék a hatóságok, a történészek és művészek munkájára azonban külön előírások vonatkoznának.

“A történelmünk meghamisításának megakadályozása érdekében tett diplomáciai intézkedések, valamint Lengyelország és a lengyel emberek jó hírének védelmében tett eddigi lépések nem voltak elég hatékonyak” – közölte a lengyel kormány. “Még mindig vannak olyan megjegyzések, különösen a külföldi médiában, amelyek Lengyelország és a lengyel emberek részvételét sugallják a második világháborús bűnök elkövetésében”.

Márciusban az Aushcwitz-Birkenaui Állami Múzeum olyan szoftvert tett elérhetővé az újságírók számára, melynek segítségével ellenőrizhetik, mikor használták a helytelennek ítélt “lengyel haláltábor” kifejezést írásaikban – annak érdekében, hogy azt a következőre módosítsák: “náci haláltábor Lengyelországban”.

 

zsido.com

 

 

Kép forrása: JTA