A szövetségi alkotmánybíróság elutasította a szabadságvesztésre ítélt nő alkotmányjogi panaszát. A holokauszt tagadása nem vélemény, hanem hamis tényállítás. Az pedig nem része a véleménynyilvánítás szabadságának – mondta ki a testület.

A többszörösen büntetett, 83 éves holokauszttagadó nő a véleményszabadságra hivatkozva támadta meg azt az ítéletet, amely a verdeni városi bíróságon született 2016 novemberében.

Az alkotmánybíróság közleménye szerint a holokauszt tagadása bizonyítottan hamis tényállítás, amelyet a panaszos az ügyében eljáró bíróságok megállapítása alapján szándékosan tett, mindez pedig nem fér össze a véleményalkotásnak és a vélemények terjesztésének az alaptörvényben garantált szabadságával. Ezért nincs helye a panasznak, és a panaszosnak le kell töltenie jogerősen kiszabott büntetését.

Ursula Haverbecket egy szélsőjobboldali folyóiratban közölt cikkekben tett holokauszttagadó állítások miatt ítélte két év szabadságvesztésre a verdeni bíróság. A döntést az idén februárban megerősítette a cellei tartományi felsőbíróság, az ítélet így jogerőssé vált. Az elítélt májusban kezdte meg a büntetés letöltését.

A német nőt többször elítélték már el holokauszttagadás miatt, de börtönbe most került először. Szélsőjobboldali körökben ismert honlapján „a történelem felülvizsgálatának” képviselőjeként és az „igazság rendíthetetlen harcosaként” mutatkozik be. 1963-ban Vlothóban megalapította a Collegium Humanum nevű szervezetet, amely a holokauszttagadók gyűjtőhelye volt. A szervezetet 2008-ban betiltották.

MTI/zsido.com