A 69 éves Graham Hartot 32 hónapnyi szabadságvesztésre ítélték, miután bűnösnek vallotta magát zsidók elleni rasszista gyűlöletkeltésben. A műsorvezető a rádióban terjesztette antiszemita nézeteit 2016 és 2020 között. A zsidókat patkányokhoz hasonlította, a holokausztot pedig kitalációnak nevezte.

 Az ítéletet az Anglia délnyugati szegletében fekvő Turo város bírósága szabta ki, miután a férfi a bűncselekmény nyolcszori elkövetését ismerte el. Műsoraiban olyan kijelentéseket tett, mint “Szabaduljunk meg a zsidóktól. Eljött az ideje, hogy távozzanak. Elegem van ebből a népből és a káoszból, amit okoznak. Mindig ez a nép áll minden baj mögött, ezért menniük kell”.

Volt olyan is, hogy erőszakra buzdított: “Zsidók, ha hallgattok, tudjátok meg, hogy karácsony után újra munkába állok és megkezdődnek a támadások. Elegem van. Nem akarok vérontást, de ha erre van szükség, akkor ezt kell tenni”. Hart emellett a XX. század legnagyobb emberének titulálta Hitlert, a holokauszt megtörténtét pedig többször megkérdőjelezte. Véleménye szerint Hitler zsidógyűlölete teljesen megalapozott volt, és a zsidók alávalósága váltotta ki azt.

A férfi ügyvédje azzal magyarázta védence antiszemita ideológiáját, hogy az “interneten olvasott ilyesmiről, és ennek hatására hinni kezdett benne, majd egyre jobban magával rántotta a dolog”. Az ügyvéd azt is elmondta, hogy Hart más ember lett időközben: “Tizenkét nap az előzetesben elég volt arra, hogy észhez térjen. Már nem érez gyűlöletet és megváltoztatta az álláspontját. Megbánást tanúsított és szeretne visszatérni a családjához”.

Robert Linfordt bírót azonban ez az érvelés nem hatotta meg, és bűnösnek ítélte Hartot a “zsidó vallási közösség tagjai elleni gyűlölet felszításában”. Az elzárás mellett tíz évre eltiltotta a férfit a rádiós műsorvezetéstől.

A botrányos műsorra az “Antiszemitizmus Elleni Kampány” (CAA) nevű szervezet hívta fel a rendőrség figyelmét. Az ügy lezárása után köszönetüket és elismerésüket fejezték ki a nyomozást lefolytató Sean McDonnell és Daniel Massey rendőrtisztnek a Devon és Cornwall megyei rendőrkapitányságról.

“A Hart által elkövetett bűncselekmény a zsidók elleni gyűlöletkeltés általam valaha tapasztalt legsúlyosabb formája. A harmincas évek német kocsmáinak stílusára emlékeztetett. A zsidó közösség elemi érdeke, hogy védelemben részesüljön az efféle emberektől. A meghozott ítélet ezt segíti elő” – mondta Stephen Silverman, a Antiszemitizmus Elleni Kampány egyik vezetője.

Daniel Massey rendőrtiszt a következőt fűzte az ügyhöz: “Hart antiszemita világnézete teljességgel elfogadhatatlan. Az évek során jelentősen rontotta a zsidók és mások közérzetét. A nyomozókkal való együttműködése is kifogásolható volt, nem tűrte, hogy ellentmondjanak neki. Hálás vagyok a CAA munkatársainak, amiért megtették a feljelentést és együttműködtek velünk a nyomozás során. Az ítélet egyértelmű üzenet Graham Hart és minden olyan ember számára, aki hasonló nézeteket vall: nem vagyunk elnézőek az antiszemitizmussal és a rasszizmus egyéb formáival szemben”.

A vád képviselői elmondták, hogy a rendőrségi nyomozás során holokauszt-tagadó irodalmat találtak Hart lakásán, akinek ezek után nem volt más választása, mint bűnösnek vallania magát.

“Graham Hart arra használta fel a műsorvezetéssel járó befolyásolási képességét, hogy rasszista gyűlöletet keltsen és erőszakra buzdítson a zsidó közösség tagjai ellen” – mondta Nick Price, az ügyészséghez tartozó terrorellenes ügyosztály vezetője. “Örülök, hogy törvény elé állították és véget vetettek az uszító és sértő műsorának” – tette hozzá.

zsido.com

Forrás: jewishnews