Az Izraelbe látogató brit külügyminiszterről kiderült, hogy fiatalkorában egy izraeli kibucban önkénteskedett.

Boris Johnson – Theresa Mayhez hasonlóan – meleg szavakkal köszöntötte a zsidó újévet és hitet tett Izrael támogatása mellett. „Az új év a fogadalomtétel ideje is. Megosztom Önökkel három fogadalmamat: Leszámolok az antiszemitizmussal a hazámban és külföldön is. Kiépítem a valaha létezett legerősebb kapcsolatot az Egyesült Királyság és Izrael között. Tisztelettel adózom a brit zsidó közösségnek, mely elévülhetetlenül járult hozzá a brit társadalom épüléséhez.”

A hivatalos köszöntés után Johnson személyes izraeli élményeit is megemlítette: „Az Izraellel való kapcsolatom fiatal koromban kezdődött, amikor egy kibucban dolgoztam önkéntesként. Később, London polgármestereként alkalmam nyílt sok tel-avivi partnerrel együttműködni, s külügyminiszterként már Izrael Állammal állok kapcsolatban.” Egy korábbi, Siratófalnál tett látogatása során Boris Johnson azt is megemlítette a Kotel rabbijának, hogy családjának moszkvai ágában vannak zsidók, sőt, rabbik is.

A két ország kapcsolatának javulását az is jelzi, hogy az izraeli brit nagykövetség szokásos, ros hásánát megelőző fogadásán idén már a meghívottak között voltak a Júdeában és Somronban fekvő jelentősebb zsidó városok vezetői is. Az EU tagországok nagykövetségei rendezvényeiken rendre figyelmen kívül hagyják az álláspontjuk szerint megszállt területen élő, mintegy 600 ezer fős zsidó közösség képviselőit. A brit nagykövetség szóvivője elmondta, hogy szándékukban áll az izraeli társadalom minden rétegével jó viszony kialakítani, és hozzátette, hogy valójában ez már a második alkalom, amikor a „területek” zsidó lakosaink képviselőit is vendégül látják, mert tavaly februárban, nem sokkal a Brexit-szavazást követően, a fák újéve tiszteletére adott fogadáson már jelen voltak az említett városvezetők is.

 

Megszakítás