Egy Németországban rendezett zenei fesztiválon nem kérnek azokból a művészekből, akik a nevüket adják az Izrael elleni bojkotthoz.

A düsseldorfi Electricity Conference fesztivál rendezői visszavonták a Brian Enónak szóló meghívásukat, mert tudomásukra jutott, hogy a brit zenész és komponista régóta a BDS-mozgalom elszánt támogatója. A döntés közvetlen kiváltó oka az volt, hogy Brian Eno is aláírta azt a levelet, amelyet az Eurovízió szervezőinek küldött előadók egy csoportja, hogy a jövőre esedékes izraeli helyszín ellen tiltakozanak. A kezdeményezés természetesen Roger Waterstől ered.

„Mi, alulírott művészek Európából és máshonnan, támogatjuk a palesztin művészek azon kifejezett kérését, hogy bojkottáljuk a 2019-es Eurovíziós dalversenyt, melynek Izrael lesz a házigazdája. Ameddig a palesztinok nem élvezhetnek szabadságot, igazságot és egyenlő jogokat, nem tarthatunk fenn normális kapcsolatot azzal az országgal, mely megtagadja tőlük az alapvető jogaikat” – áll a levélben, melyben azt is felróják a zsidó államnak, hogy a határát rohamozó palesztin terroristákat éles lőszerrel állította meg. Ebben az sem zavarta meg őket, hogy a Hámász is beismerte: főleg a saját emberei vesztették életüket az összecsapásokban.

Brian Eno egyébként már 2016-ben felhívta magára a figyelmet azzal, hogy megtiltotta az izraeli Bathseva táncegyüttesnek, hogy egyik műsorszámukhoz az általa komponált zenét használják fel. „Egyfelől lenyűgöz, hogy éppen ez én munkámat választották ki egy darabjuk zenei kíséreteként, másfelől azonban komoly belső konfliktust is okoz nekem. Tudomásom szerint az izraeli nagykövetség (és így Izrael Állam) támogatja az önök fellépéseit, és mivel én már évek óta a BDS-mozgalom támogatója vagyok, ezért ez elfogadhatalan a számomra” – írta a világhírű táncosoknak Eno.

2015-ben ő volt az egyik vezető művész Nagy-Britanniában, aki a gazdasági mellett teljes kulturális bojkottot is meghirdetett a zsidó állammal szemben.

Rüdiger Esch, a düsseldorfi fesztivál szervezője a következőket nyilatkozta a Westdeutsche Zeitungnak: „Ez volt az egyetlen helyes döntés. Nem akarunk olyan fellépőket meghívni, akik az Izrael elleni bojkottot támogatják, még akor sem, ha esetleg nem értünk egyet a jelenlegi izraeli poltikával”. Esch azt is elmondta, hogy a közelmúltban öt napot töltött Izraelben, és ottléte alatt értette meg a BSD-mozgalom tevékenységének hatását. Hozzátette, hogy Enót még tavaly novemberben hívták meg, de akkor nem volt ismeretes számukra a művész kapcsolata a bojkott mozgalommal, ráadásul egy jelentős szponzor is a támogatása visszavonását ígérte, ha Eno megjelenik a fesztiválon.

Az olyan világhírű együttesek, mint a Depeche Mode, a U2 vagy a Coldplay számára is zenét szerző Eno Düsseldorfban videoinstallációit mutatott volna be és workshopokat vezetett volna egy helyi főiskolán.

zsido.com

Forrás: Arutz7

 

Megszakítás