A Ben-Gurion repülőtér személyzeti osztálya visszautasította Mose Goldberg, egy vallásos zsidó jelentkezését az általuk meghirdetett munkahelyre, és még interjúra sem akarták behívni, mert elvárták volna a szombati munkavégzést. Az eset napvilágra került, a repülőtér visszakozott, Goldberg pedig már meg is jelent az állásinterjún – írja az Arutz7.

Miután vallási meggyőződése miatt elutasították, Goldberg panasszal fordult az Izraeli Repülőtéri Hatóság Egyenlő Bánásmód Hivatala elnökéhez, Mirijám Kabhához. A háredi férfi azt nehezményezte, hogy alkalmazása feltételéül szabták a péntek esti és a szombati munkavégzést, ami elképzelhetetlen egy olyan személy számára, aki a zsidó hagyományok szerint él. Goldberg a Ben-Gurion repülőtéren akart szállítómunkásként dolgozni, ám jelentkezésére a következő választ kapta:

„Felhívjuk a figyelmét arra, hogy a munkakör alapvető elvárásai közé tartozik a több műszakos munkavégzés, amibe beletartoznak a szombatok és az ünnepnapok is”.

Goldberg felvette a kapcsolatot a személyzeti osztállyal és közölte, hogy szombat esténként [a sábát kimenetele után] szívesen dolgozik, de sábátkor [a péntek esti naplemente és a szombati besötétedés között] nem tud műszakot vállalni. Erre azt a választ kapta, hogy a munkarend nem megvalósítható.

Goldberg a panasztétel mellett a sajtó figyelmét is felhívta a felháborító esetre. Nem sokkal később a repülőtérről keresték és munkainterjúra invitálták, sőt, az Izraeli Repülőtéri Hatóság vezérigazgató-helyettese, Árje Kádos is megkereste és személyes találkozót ajánlott, hogy a háredi munkavállalók alkalmazásának lehetőségeiről beszélgessen a férfival. Kádos a következőt írta Goldbergnek:

„A személyzeti osztálytól kapott válasz helytelen volt, és ezért elnézését kérem. A Repülőtéri Hatóság számos szombattartó munkavállalót alkalmaz”.

Micháel Litwack, a Goldberget képviselő ügyvéd így foglalta össze az ügyet: „Igen sajnálatos, hogy csak azután hívták be ügyfelemet egy munkainterjúra, hogy jogi keresetet indított, ami nem kevés költséggel és nagy lelki teherrel jár. Ügyfelem örömmel vesz részt az interjún, ahol bizonyára tájékoztatják arról, hogy az előzetesen közölt feltételt megszüntették és csak a munkavállalók képessége számít a felvételi eljárás során, továbbá vallási meggyőződése és a szombattartás miatt senki sem szenvedhet el diszkriminációt. Bízom benne, hogy ügyfelem munkához és tisztességes jövedelemhez jut, továbbá kártérítést kap az elszenvedett kellemtelenségek és a jogi eljárás költségei miatt.”

Fotó: Wikipédia