Sajátos hirdetéssel próbálta egy cég az Európába áramló menekültek iránti szolidaritást erősíteni.

Bocsánatot kért és elismerte, hogy „helytelenül” cselekedett az Etefy nevű brit vállalat, amikor náci szlogennel ellátott hirdetést jelentetett meg – olvasható a Jewish Chronicles oldalán. Az Evening Standard nevű brit lap pénteki számában feltűnt Goebbels idézet miatt több olvasó részéről érkezett panasz.

„A zsidók megérdemelték a katasztrófát, ami most bekövetkezett rajtuk” – Jospeh Goebbels egykori náci propagandaminiszter szavaival a hirdetők az Európába érkező menekültek helyzetére kívánták felhívni a közel 1,7 millió olvasó figyelmét. „Több millió menekült futott el háborúk és üldöztetések elől tavaly” – áll az idézet felett. A kommentár nélküli szövegek mellett Winston Churchill szavai is szerepeltek: „Azok, akik nem tanulnak a történelemből, arra vannak ítélve, hogy megismételjék azt”.

A hirdetés által kiváltott heves reakciókra válaszul a cég szóvivője úgy nyilatkozott, elismerik, hogy helytelen volt a náci vezető szavait megjelentetni és jogosak a felmerülő sérelmek. „Szerettünk volna egy kijózanító felhívást intézni. És ezért párosítottuk Churchill szavait egy szörnyű idézettel” – mondta magyarázatként.

„A Campaign Against Antisemitism nevű szervezet, mely hivatalos panaszt tett a brit hatóságoknál, úgy fogalmazott: „az idézet használata magyarázat vagy cáfolat nélkül elfogadhatatlan”. A szigetország reklámhatóságának bejelentése szerint a beérkezett panaszok alapján hivatalos vizsgálat is indult.

zsido.com

 

Kép forrása: Jewish Chronicles

Megszakítás