Több mint 100 alkalommal fenyegetett közösségi központokat az Egyesült Államokban egy mentális problémákkal küzdő izraeli-amerikai fiú, akit már elfogtak Izraelben.

A hónapokig tartó nyomozásban az izraeli hatóságok mellett az FBI is részt vett. A fiú apja nemrég adott először interjút. Ashkeloni otthonából kapcsolta az egyik amerikai tv-csatorna a férfit, aki hangsúlyozta: rendkívüli módon sajnálják, ami történt. „Mi jó zsidók vagyunk” – hangsúlyozta az apa, aki szerint fiát nem gyűlölet motiválta, hanem a betegsége. Külön érdekessége az ügynek, hogy az apa házi őrizetben van, mert állítólag tudott fia akcióiról – írja a jta.org.

Tagadja, hogy tudott volna korábban arról, hogy mit művel a 19 éves fia, de azt elismerte, hogy ő tette. Azzal védekezik, hogy fiának három komoly agyműtétje volt daganatok miatt, amiket a munkájával kapcsolatos vegyi anyagok okoztak és jelenleg is van egy tumor a fejében. A jóindulatú daganatról a bírósági tárgyaláson bizonyítékokat mutatott be a fiú ügyvédje, a védelem szerint ez befolyással van a viselkedésére.

Az apa reméli, hogy fia is házi őrizetbe kerülhet. Nem csak az amerikai fenyegetésekkel vádolják a fiút. Állítólag izraeli, európai, ausztrál és új-zélandi célpontjai is voltak. A Delta Airlines egyik gépének pedig kényszerleszállást kellett végrehajtania a telefonhívása miatt. Megszólalt a fiú anyja is, aki könnyek között magyarázta, hogy fia a betegsége miatt viselkedik így.

A 19 éves fiú – akinek a nevét nem hozzák nyilvánosságra – az Egyesült Államokban született, hat éves korában költöztek vissza Izraelbe. A hírek szerint magántanuló volt, ritkán hagyta el az otthonát és kevés barátja van.

Kép: jta.org