Kanada visszafordította a M.S. St. Louis nevű hajót, 907 német zsidóval az fedélzetén.

Hivatalos bocsánatkérésre készül a kanadai parlamentben Justin Trudeau, amiért Kanada nem volt hajlandó befogadni a náci birodalom elől menekülő zsidókat – olvasható a Jerusalem Post honlapján.

Az M.S. St. Louis nevű hajó fedélzetén 900-nál is több személy próbált menedékre találni 1939-ben, de első célállomásuknál, Kubában visszafordították őket. Ezt követően az Amerikai Egyesült Államok és Kanada is az elutasítás mellett döntött.

Végül az Egyesült Királyság, Franciaország, Belgium és Hollandia befogadta a menekültek egy részét, ám a visszafordított hajó fedélzetének számos tagját visszakényszerítették Németországba és 254-en életüket veszítették a holokauszt során.

„Amikor Kanada megtagadta 907 német zsidó menedékkérelmét az M.S. St. Louis fedélzetén, nemcsak azokat az utasokat veszítettük el, hanem a leszármazottaikat és közösségüket” – mondta Trudeau az Élet Menete szervezet 30. gáláján. „Még az alsóházban tett bocsánatkérés sem lesz képes arra, hogy felülírja a történelemnek eme szégyenteljes fejezetét” – szögezte le a miniszterelnök.

 

zsido.com

 

Kép forrása: Britannica