A német törvényhozás úgy döntött, hogy létrehozza az antiszemitizmussal foglalkozó biztosi posztot.

A Baloldali Párt (Die Linke) kivételével támogatták a javaslatot a meghatározó pártok. Az indítvány szerint az antiszemitizmus eddig szélsőjobboldali jelenség volt Németországban, de az utóbbi időben a Közel-Keletről és Észak-Afrikából érkező bevándorlók változtattak ezen a helyzeten. A Die Linke ez utóbbi kitétel miatt nem szavazta meg. Igennel voksolt viszont a törvényhozásba újonnan bekerült szélsőjobbos párt az AfD – olvasható a jta.org összefoglalójában.

A törvény kimondja, hogy a Bundestag elítéli és szembeszáll az antiszemitizmus minden formájával, különös tekintettel arra a felelősségre, ami Németországra hárul a történelme miatt. Az utóbbi időben számos zsidó szervezet kérte, hogy hozzanak létre ilyen biztosi posztot.

A törvényhozók világosan jelezték, hogy komolyan veszik a zsidó közösség aggályait a helyzettel kapcsolatban – nyilatkozta Josef Schuster a Németországi Zsidók Központi Tanácsa elnöke. Schuster szerint ideje, hogy a bevándorlók integrációs folyamatában nagyobb hangsúlyt fektessenek az antiszemitizmus megelőzésére. Hozzátette azonban: az általánosítást és a megbélyegzést is elutasítják a muszlimokkal kapcsolatban.

Az még nem dölt el, hogy ez a biztosi poszt a kancellárhoz vagy egy minisztériumhoz kapcsolódik-e.

zsido.com

Kép: jta.org