Egy Izraelben kifejlesztett gyógyszer segített a korábbi amerikai elnök Jimmy Carternek legyőzni a rákot. Nemrég jelentették be, hogy az agyában felfedezett daganatok eltűntek.

Úgynevezett immunterápiás gyógyszert kapott, ami a beteg saját szervezetét ösztönzi arra, hogy legyőzze a rosszindulatú sejtburjánzást. A kutatást és tesztelést Jacob Schachter vezette a Sheba Medical Centerben. A Keytruda nevű szer segít az immunrendszernek azonosítani és elpusztítani azokat tumorokat is, amiket általában nem fedeznek fel rögtön.

Ez sokkal hatékonyabb módszer lehet, mivel a kemoterápiával ellentétben, nem pusztítja el az egészséges sejteket is. A 91 éves Carter azt mondta, hogy nem tapasztalt mellékhatásokat a gyógyszer használata közben – olvasható a jta.org beszámolójában. A kutatást vezető professzor is a tolerálható mellékhatásokat és az alacsony költségeket emelte ki az új gyógyszerrel kapcsolatban. Más szakértők azért felhívták rá a figyelmet: még nem tisztázott az, hogy ez a terápia mennyire hatásos a rák előrehaladottabb formáinál.

Kép: jta.org