A holland hatóságok szerint nem lehet izraeli termékként feltüntetni az ősatyák városában készült bort.

Az eset az Izraeli Termékek Központja nevű, Izrael-barát keresztények által működtetett üzletben történt, ahol a Holland Élelmiszer- és Termékbiztonsági Hatóság két embere tett látogatást. Az ellenőrök nem kobozták el a kifogásolt termékeket, de figyelmeztették a tulajdonosokat, hogy ha továbbra is izraeli termékként jelölik a Hevronban készült borokat, pénzbírságra számíthatnak. Az üzletvezető kijelentette, hogy nem hajlandóak alávetni magukat a felszólításnak.

Az Izraeli Termékek Központja célja, hogy széles körben megismertesse a Zsidó Állam termékeit Hollandiában, és az eladásokkal Izrael gazdaságát támogassa. Évente mintegy 120 000 üveg bort értékesítenek több tonna egyéb izraeli termék mellett. Az üzlet külön hangsúlyt fektet az Európai Unió által “illegális izraeli telepként” definiált zsidó településeken termelt áruk promotálására, hogy ezzel is ellensúlyozza a megszorító intézkedések hatását, és így fejezze ki szimpátiáját az ezen a vidéken élő zsidók felé.

Az Európai Bizottság 2015-ben rendelkezett úgy, hogy az általa megszálltnak tartott területekről származó termékeken nem szabad Izraelt származási országként feltüntetni. A szabály elvileg minden tagállamra kötelező, de valódi szankciókat nem állapítottak meg a szabályszegők ellen. A holland hatóságok sem bírságoltak meg senkit ez ügyben.

2019 született egy újabb rendelet, melyet az Európai Unió Bírósága hozott. Ennek értelmében minden, a Júdeából, Somronból, a Golán-fennsíkról és Kelet-Jeruzsálemből származó, zsidó tulajdonban lévő cégtől származó terméket meg kell jelölni, mint “izraeli telepről” származót.

A holland parlament azonban ezután elfogadott egy olyan határozatot, amely szerint a holland kormány csak akkor léptetheti életbe ezt a rendeletet, amikor a világ többi vitatott területéről származó termékek megjelölését is kötelezővé teszi az Európai Unió.

Binyomin Jacobs, Hollandia főrabbija kettős mérce alkalmazásával vádolja a holland hatóságokat. “Vajon miért csak az izraeli termékeket vizsgálják és miért nem törődnek a Tibetet megszállás alatt tartó Kínával, a Nyugat-Szaharát megszállás alatt tartó Marokkóval, vagy Törökországgal Észak-Ciprus miatt, esetleg Oroszországgal a Krím-félsziget miatt?” – tette fel a költői kérdést a főrabbi.

zsido.com

Forrás: Arutz7