Azon a végzetes napon, június 12-én indult haza a három fiatalember a „’Mekor Hajjim” jesivából, Kfar Etzionból. Alon Svut kereszteződésben látták őket utoljára. Péntekről szombatra virradóra jelentős erőkkel kutattak utánuk Hebron környékén. Szombat reggel megtalálták az elszenesedett gépkocsit.

A katonaság szóvivője csak este erősítette meg az emberrablás gyanúját. Benjamin Netanjahu miniszterelnök ezt követően hívta össze a kormányt helyzetértékelésre, tanácskozott a vezérkari főnökkel és a Sin Béth vezetőjével. A széleskörű letartóztatások Hebron térségében még az éjszaka megkezdődtek. Órákkal később engedélyezték a három fiatal nevének közlését. Az eltűnést követő 18. napon találták meg a holttestüket egy kilométerre Halhultól nyugatra. 

 

   

A holttesteket Kavasmeh telkén találták meg

A gyilkosokat, Marvan Kavasmeh-t és Amar Abu Iszát még nem fogták el, ám vezérük most bíróság elé került. Husszam Hasszan Kavasmeh vezette a bandát, amely elrabolta és megölte Eyyal Jifrah-t, Gil-ad Sert és Naphtali  Frenkelt. A vádiratot szeptember 5-én hozzák nyilvánosságra, ám egyes részletek már ma nyilvánosságra kerültek. A vádiratból kiderül, Kavasmeh hogyan szerezte meg a terrorakcióhoz szükséges pénzt Gázából, a testvére segítségével.

 

Eyal, Gil-ad és Naphtali: a holttestüket 18 nappal az eltűnésük után találták meg.

A 40 éves hebroni bandavezért a Shin Bét, a rendőrség és a katonaság július 11.-én tartóztatta le a jeruzsálemi Suafat menekülttáborban titkosszolgálati akció keretében. Kavasmeh beismerte: részt vett az emberrablásban, a gyilkosságban és a gyilkosok menekítésében. Husszam Kavasmeh testvére útján 200 ezer sékelt szerzett az akció végrehajtására. A pénzből hónapokkal ezelőtt földet vett, ahová az áldozatok holttesttét elásták. Két autót is beszerzett. Az emberrablásnál használt autót felgyújtották, a másikkal pedig elmenekültek. A gyilkossághoz két pisztolyt és két gépfegyvert  vásároltak.
A Hamasz-tag Husszam Kavasmeh terrorcselekményekért 1995-tól 2002-ig ült izraeli börtönben. Testvérét, Hasszin Kavasmeh-t életfogytiglanra ítélték egy jeruzsálemi terrorcselekmény miatt. Márván a fiatalok egyik gyilkosa korábban húsz évet kapott, ám Salitért cserébe elengedték. Nem csoda hogy többek közt ennek hatására egyre erősebbek a hangok, amelyek követelik: ne legyenek a jövőben hasonló fogolycserék..

A gyilkosok: Márván Kavasmeh és Amar Abu- Isza

Forrás: Mako.co.il

N12 – אישום: כך תוכנן ובוצע רצח שלושת הנערים

חוסאם קוואסמה מואשם בפיקוד על מבצע חטיפתם ורציחתם של שלושת הנערים הישראלים לפני כשלושה חודשים. פרטי חקירתו, במהלכה הודה במעשיו, חשפו כיצד גייס את הכסף למבצע ומה רכש בו, לאן תכנן להימלט ומי סייעו לו בדרך

Megszakítás