A high-tech fővárosaként is ismert Tel-Avivban egészen ősi módszert választottak arra, hogy a város legnagyobb parkjában, a Gánéj Jehosuában, vagy, ahogy mindenki emlegeti, a Járkon parkban ápolt gyep fogadja a kikapcsolódni vágyókat.

Tizenhat bárány és az őket terelő két border collie kutya gondoskodik arról, hogy a parkban az aljnövényzet a megfelelő állapotban legyen.

„Ez a városháza és a parkban működő kis állatkert közös projektje. A múltban a legeltetés fontos része volt az ökológiai rendszernek ezen a vidéken, ám idővel ennek vége szakadt. 2018 tavaszán tértünk vissza ehhez a módszerhez” – mondta Liáv Sálem, aki a Járkon park ökológusa és a tel-avivi városháza környezettani tanácsadója.

A bárányok szorgalmasan lelegelik a gyomnövényeket és a túl magasra nőtt füvet, s így több hely marad a többi növénynek.

„Az állatok természetes módon szelektálnak a számunkra hasznos és haszontalan növények között, így tavasszal azok a növények borulnak virágba, melyeket látni szeretnénk a parkban, mint például a kökörcsin vagy az írisz. Az a szerencse, hogy a bárányok nem kedvelik a virágokat” – tette hozzá Sálem.

A legeltetés további előnye, hogy csökkenti a park fenntartási költségeit és a tűzvész kialakulásának esélyét. A nyáj a parkban működő háztáji állatkertben kapott lakhelyet, ahol baromfiakkal, pávákkal, görényekkel és kecskékkel is találkozhatnak a látogatók. Egy szakképzett pásztor, a Tel-Avivban élő Ászáf Gál hetente egyszer hajtja ki a bárányokat a Napóleon-dombra, és két kutyája, Fauda és Káosz segítségével nekilát a legeltetésnek.

Fauda – mely arabul szintén káoszt jelent – a népszerű izraeli TV-sorozatról kapta a nevét, és csak héberül ért. Társa, Káosz pedig brit nevelést kapott, így az angolt preferálja. A nyelvi nehézségek elkerülése végett Gál leginkább füttyszavakkal irányítja négylábú beosztottjait.

„A park látogatói nagyon örülnek, amikor a nyájjal találkoznak. Különleges élmény felhőkarcolók árnyékában legelésző bárányokat látni. Szeretnénk minél jobban bevonni az embereket, ezért létrehoztunk egy mezőgazdasági iskolát, ahol szabadtéri foglalkozásokat tartunk a bárányok társaságában” – mondta Sálem, aki további ökológiai fejlesztést is elkezdett a parkban. Arra is biztatja a lakókat, hogy ültessenek virágokat a helyi, vörös-meszes talajban.  Legfőbb törekvése, hogy az eredeti, a térségre jellemző állat- és növényvilág újra otthonra leljen a nagyváros által körülvett területen.

„Elkezdtük a helyi növényfajták betelepítését, mint például a füge vagy az eper. Ez a parkba csalogatja az őshonos madarakat, melyek segítenek az olyan tájidegen, kártevők fajták, mint a pásztormejnó elleni küzdelemben. Egyre több lepke- és bogárfaj is újra megtelepszik nálunk” – magyarázta Sálem.

A Gánéj Jehosua park Tel-Aviv legnagyobb zöldfelülete, területe 3.75 km2. A hatalmas, nyílt zöldfelületek mellett található itt csónakház a Járkon-patak mellett, különböző sportlétesítmények, állatkert, botanikus kert, csónakázó tó, játszóterek és koncert helyszín is. A patakpart mentén sétány vezet egészen a tengerpartig. Az állandó közlekedési dugóiról is ismert metropolisz egyébként a világ 16. legzöldebb városa. A zöldterület aránya 96 m2/fő. A város 23%-át alkotják parkok, és további 55 m2 mezőgazdasági terület is esik egy lakosra. Meglepő, de a város területének 13.5%-a áll művelés alatt. Fából 260 ezret tartanak nyilván.

Amennyiben a legeltetés beválik, Sálem további húsz tel-avivi helyszínen vezeti be ezt a módszert. A cél mindenhol az eredeti, őshonos ökoszisztéma helyreállítása.

„Minden olyan helyszínen, ahol rendbe hoztuk a környezetet, meg kell teremteni a feltételeket, hogy a nagyközönség igénybe vehesse azokat, és szabadon sétálhassanak és kerékpározhassanak. A városokban lévő zöldfelületek nagyon sokat segítenek a jó közérzet és az egészség fenntartásában” – mondta az ökológus.

zsido.com

Forrás: Israel21c

Megszakítás