Paul Alexandert a Kindertransporttal menekítették ki a náci Németországból.

Közel 80 évvel ezelőtt Paul Alexander már megtette ezt az utat. Igaz, akkor a náci birodalom elől menekítették ki az Egyesült Királyság területére. Csecsemőként saját édesanyja adta át a Kindertransport nevű mentőakció egyik önkéntesének 1938-ban, hogy a gyermeket biztonságba helyezzék, több tízezer másik zsidó gyermekkel együtt.

„79 évvel ezelőtt már megjártam ezt az utat, amikor kijöttem a náci Németország gyűlöletéből és a biztonságos Angliába kerültem” – nyilatkozott Alexander a médiának. „Extrém izgalmas és érzelem-teljes újra megjárni ezt az utat ilyen hosszú idő után” – tette hozzá a férfi.

Alexander elmondása szerint tettével üzenni szeretne. „Az ötletemmel szeretnék választ adni Hitlernek. Egyfajta bizonyíték magamnak és a világnak; szeretném kifejezni a köszönetemet az élet sikereiért (…). A holokausztot túléltem, van családom és sikeres vagyok, ez az én győzelmem” – fogalmazott Alexander. „Én nyertem” – tette hozzá.

A férfi július 17-22. közé eső útja során csaknem 1000 km-t fog megtenni – derül ki a The Jewish Telegraphic Agency írásából. Berlinből indul, majd a holland partok mentén Londonba érkezik; fia mellett unokája is elkíséri majd, valamint 39 másik biciklis is csatlakozik hozzájuk. Az angol, izraeli, indonéziai és amerikai résztvevők között többen is vannak, akik a Kindertransport egykori menekültjeinek leszármazottai.

 

zsido.com

 

 

 

 

 

Megszakítás