A sportba nem először és vélhetően nem utoljára szivárog be a politika. A nemzetközi futószövetség elutasította a bibliai útvonalon tervezett versenyt.

Az Izraeli Maraton Szövetség úgy látja, hogy a Nemzetközi Távolsági Versenyek és Maratonok Szövetsége politikai megfontolásokból nem ismeri el az egyik rendezvényüket. Az izraeli szövetség ugyanis Júdea és Szamária területén is szervez versenyt, illetve az egyik rendezvényük keresztülhalad ezen a vidéken is. A nemzetközi szövetség a Biblia Maraton elnevezésű verseny útvonalát kifogásolja, olvasható a ynetnews cikkében. Az izraeliek szerint a döntés diszkriminatív és komoly felháborodást vált ki. A verseny a Sámuel első könyvében felbukkanó útvonalat járja be, ami érinti a kifogásolt területet is.

A görög székhelyű nemzetközi szövetség a nemzetközi jogra hivatkozva utasította el a tagszervezet rendezvényét. Az izraeli szervezők azt kérték, hogy vizsgálják felül a döntést, amit szerintük politikai aktivisták motiváltak, kétséges jogi alapokra hivatkozva. Felhívták arra is a figyelmet, hogy egy Nyugat-Szaharában rendezett versennyel kapcsolatban nem emeltek kifogást, pedig ott mások Marokkó fennhatóságát vonják kétségbe.