A járványveszély miatt fennállása óta először bezárta kapuit a brooklyni Eastern Parkway 770. alatt található központi lubavicsi zsinagóga, mely egyben a Chábád-mozgalom főhadiszállása is.

A Lubavicsi Rebbe egykori dolgozószobáját is magába foglaló, jellegzetes vörös téglaépületet a címe alapján mindenki „seven-seventy”-nek nevezi és gyakorlati funkcióin túl a Chábád közösség egyik legismertebb szimbólumaként tekintenek rá.

A döntést a városnegyed (Crown Heights) rabbinikus tanácsa hozta meg, miután a vírus terjedése miatt már nem tartották elégségesnek, hogy csak a betegektől és a 65 év felettiektől tagadják meg a belépést. A zárlat életbe lépte előtt a hászidok még tartottak egy búcsúimát, majd késő éjszakáig táncoltak. A rabbik azt is kihirdették, hogy a városnegyedben működő összes többi zsinagógát, illetve a férfiak számára fenntartott mikvéket (rituális fürdőket) is be kell zárni. A chábád szokások szerint a férfiak is gyakran használják a mikvét, sokan minden nap, még a reggeli ima előtt alámerülnek a vizében.

A tilalom kihirdetése után nem sokkal a rabbik a kültéri minjenekre (közösségi imákra) vonatkozó engedélyt is visszavonták és betiltottak minden közösségi ünnepséget is. Azt ajánlották, hogy az eljegyzésekhez, családi és közösségi eseményekhez kapcsolódó összejöveteleket telefonon vagy interneten keresztül tartsák meg, az imákat pedig mindenki az otthonában, egyedül végezze. A körülmetélések és esküvők ügyében pedig fel kell venni a kapcsolatot a rabbinátussal, akik minden egyes esetet külön bírálnak el és határoznak a betartandó szabályokról. Az esküvőt követő napokon szokásos „sevá bráchot” összejöveteleket pedig teljes egészében betiltották, mert az „nem vallási előírás és még csak nem is hivatalos szokás”.

Egy esküvőt már az új rendeletek alapján tartottak meg: a családi körben megrendezett szertartás után egy nyitott tetejű autóban ülve haladt az ifjú pár az Eastern Parkwayen, mögöttük egy zenét szolgáltató, hangfalakkal felszerelt kisteherautó, az emberek pedig az erkélyeikről és az ablakokból integettek és énekeltek.

A New Yorkban élő hászid közösségek körében a betegek száma már meghaladta a százat. A legdrámaibb helyzet a városhoz közeli, szatmári hászidok által lakott Kiryas Joelben alakult ki, ahol a közösség egyik orvosa, Dr. Vladimir Zelenko szerint a 90%-ot is elérheti a fertőzöttek száma. Ennek hatására Gedalye Szegedin, a település önkormányzatának vezetője szintén az összes zsinagóga és mikve azonnali bezárásáról döntött.

Avi Shafran rabbi, az egyik legfontosabb vallásos szervezet, az Agudath Israel of America szóvivője a következő nyilatkozatot tette: „Minden csoportosulás, beleértve az esküvőket és a közösségi imákat, tilos, vezető rabbijaink egyértelmű utasítása alapján. A zsinagógákat, legyenek kicsik vagy nagyok, be kell zárni és tilos akár kis csoportokban, magánlakásokban összegyűlni közös imádkozás céljával”.

A Crownh Heights-i bét din (rabbinikus bíróság) döntvénye végén a következő fohász áll: „Adja meg az Örökkévaló, hogy azonnal megszűnjön minden betegség és eljöjjön a messiás!”

Úgy legyen!

zsido.com