Egy holland törvény megtiltja a kóser eljárással levágott állatok exportját, s ezzel ellehetetleníti az ország egyetlen megmaradt kóser vágóhídjának működését.

Július 5-én a kormány megállapodást írt alá a hollandiai zsidó és muszlim közösségek vezetőivel, melyben a rituális vágás feltételeiről állapodtak meg. A szerződés egyik záradéka szerint kábítás nélkül csak olyan mennyiségben szabad állatokat levágni, mely nem lépi túl az országban élő fogyasztók igényét. A kóser vágás egyik alapfeltétele, hogy az állat éber legyen a vágás pillanatában, így az előzetes kábítás nem megengedett.

A Salgerij Marcus vágóhíd üzemeltetői szerint ez a kitétel 40%-os forgalomkiesést jelenthet, melynek következtében lehetetlenné válik a nyereséges termelés. A záradék eredetileg nem képezte a kormányzattal kötött megállapodás részét, csak később illesztették hozzá.

Herman Loonstein ügyvéd a vágóhíd nevében levelet intézett a holland zsidó közösség vezetőihez, melyben elmagyarázta, hogy a külföldi piacok elvesztésével az üzem veszteségessé válik és kénytelen lesz bezárni. “Ha életbe lép az exporttilalom, Hollandia legutolsó kóser vágóhídjára kerül lakat”. – írta.

A kóser vágás miatt már számos országban tiltakoztak a különböző állatvédő szervezetek, és több helyen sikerrel tiltatták be azt. 2011-ben a holland parlament is elfogadott egy ilyen törvényt, de a szenátus nem engedte hatályba lépni, mert véleményük szerint az sértené a szabad vallásgyakorlathoz való jogot. Legutóbb Belgium két vallon régiójában helyezték törvényen kívül a kóser és az iszlámban meghatározott szabályokat követő hálál vágást.

Magyarországon két héttel ezelőtt avattak fel egy új kóser vágóhidat az egyik izraeli főrabbi jelenlétében.

Forrás: Arutz7