A háromdimenziós, bionyomtatott tüdők hamarosan elérhetők lesznek a tüdőátültetésre várók számára

Az izraeli CollPlant cég megegyezést kötött egy nagy amerikai biotechnológiai vállalattal emberi szervek előállításáról. A megegyezés összekapcsolja a CollPlant levédett rekombináns humán kollagénjét (rhCollagen), melyet mesterséges dohány-növényekből vonnak ki, valamint a cég BioInk technológiáját, és a United Therapeuticshoz tartozó Lung Biotechnology regeneratív gyógyszerek és szervek előállítására való kapacitását.

A CollPlant azon vállalatok közé tartozik, melyeket a jeruzsálemi Héber Egyetem nanotechnológiai professzora és az ágazat úttörő kutatója, Oded Soszejov professzor alapított. A CollPlant fogja ellátni néhány éven át a BioInket, hogy a fejlesztési folyamat szükségleteit fedezzék, és technikai támogatást is nyújt a United Therapeuticsnak, hogy a CollPlant Amerikában felépítendő gyárában elő tudják állítani az rhCollagent és a BioInket.

A BioInk termékek közé tartozik a különböző sérülések gyógyítására és sérült lágy szövetek helyrehozására szolgáló termék, mely akut és krónikus sérüléseket is a lehető leggyorsabban gyógyít meg. Amellett, hogy eredetileg elsősorban a 3-dimenziós bionyomtatott tüdőkre koncentráltak, hogy átültetésekhez biztosítsák a szervet szerte a világon, a megegyezés lehetőséget nyújt a United Therapeutics számára, hogy három további szervet vegyen fel a licencébe. „Boldogok vagyunk, hogy a CollPlant rendkívül különleges izraeli technológiájával dolgozhatunk, melynek segítségével éppen a tüdő betegségeivel oly szorosan összefüggő dohánynövényből állít elő olyan, kollagén-termelő növényt, mely nélkülözhetetlen lesz ahhoz, hogy végtelen számú beültethető tüdőt állítsunk elő”- mondta a United Therapeutics elnökasszonya, Martine Rothblatt.

Amennyiben az Izraeli Innovációs Hatóság elismeri és engedélyezi a megegyezést, az izraeli Nesz Cionában működő CollPlant 5 millió dolláros előleget kap, majd az eredmények fényében 15 millió dolláros kifizetésekben is részesülhet, függően a mesterségesen előállított tüdők fejlesztésében elért mérföldkövektől.

zsido.com

Forrás: israel21c

Megszakítás