Az óvodában közölték a szülőkkel, hogy „biztonsági okokból” a gyerekek nem viselhetnek Dávid-csillagos nyakláncot. Az egyik apukát annyira felháborította a dolog, hogy pert indított az intézmény ellen.

A 43 éves Dmitry Goldin Oroszországból vándorolt be az Egyesült Államokba, még 1991-ben. Fiát, a négy éves Isaacot 2016-ban íratta be az angolul és oroszul is oktató manhattani Bright Minds Center oktatási központba, ahol az intézmény dolgozói közölték vele, hogy gyermeke nem viselhet Dávid-csillagos medált. Megítélésük szerint a zsidó szimbólum „biztonsági kockázatot” jelent, ezért megtiltották, hogy Isaac ezzel jelenjen meg. Mivel a gyermek ezt követően is viselte a Dávid-csillagot, az óvoda alkalmazottai erővel levették róla, és kirúgással fenyegették meg.

Goldin elmondta, hogy az eset felidézte benne a Szovjetunióban elszenvedett antiszemita incidensek emlékét.

„Amikor iskolás voltam, az orosz gyerekek gyakran megvertek és leköpdöstek a zsidóságom miatt. Ilyen körülmények között nőttem fel, és most ismét megtörténik ugyanez. Nem csoda, hogy újra átéltem a gyerekkori élményeimet.”

Az intézmény vezetősége visszautasította az antiszemitizmus vádját, és közölték, hogy pusztán a gyermekek biztonságát tartották szem előtt, mivel a csillag sarkai veszélyt jelenthetnek a kis gyerekekre.  Mikor az apa felajánlotta, hogy fia ezen túl kisebb medált visel majd, így reagáltak: „A gyereknek más módon kell kifejeznie vallási hovatartozását”.

Goldin elmondta, hogy bár nem különösebben vallásos, a Dávid-csillag viselése fontos a számára, mert kifejezi hitét és emlékezteti a nácik ellen harcoló nagyapjára és arra a negyven családtagjára, akik a holokauszt áldozati lettek.

„Annak idején Oroszországban, ha valaki Dávid-csillaggal a nyakában sétált az utcán, nem telt el sok idő és ferde pillantásokkal méregették, leköpték és szidalmazni kezdték. Amerikában szabadság van, itt nyíltan lehet Dávid-csillagot viselni” – mondta Goldin.

„Oroszországból bevándorolt zsidó vagyok én is. Higgyék el, én is Dávid-csillagot hordok a nyakamban. Kis gyerekek között azonban ez nem biztonságos. Minden normális felnőtt beláthatja, hogy a Dávid-csillagnak éles sarkai vannak. Ide két éves koruktól járnak a gyerekek, és abban az életkorban hajlamosak mindent a szájukba venni és lenyelni.” – mondta Marina Korotyshevskaya, az óvoda egyik adminisztrátora.

A Goldin család a per kezdete előtt kivette Isaacot a Bright Minds Centerből, és egy másik intézménybe íratták át, ahol nem probléma a zsidó szimbólum viselése.

zsido.com

Forrás: Aruz7