Belgium északi tartományában, Flandriában 2019 beköszöntével minden vágóhídra kiterjesztették a vágás előtti kábítás kötelezettségét.

Mivel a háláchá, a zsidó vallásjog törvényei ezt tiltják, így idén már nem vághatnak állatot a kóserság szabályait betartva ezen a vidéken. A szabályozás nehéz helyzetbe hozza a helyi, jelentős részben szigorúan vallásos életet élő zsidó közösséget, és egyben az egész európai kóser élelmiszerpiacot is, mert eddig számos európai zsidó közösség a belgiumi kóser vágóhidakról rendelte a húst.

A tilalom a népes belgiumi muszlim közösséget is hátrányosan érinti, mivel nekik szintén problémáik vannak a kábításos eljárással.

A kábítás nélküli vágás tilalmáról már 2017 első felében szavazott a flamand parlament, és hasonló rendeletet hoztak a vallon törvényhozásban is. A politikusok arra hivatkoztak, hogy a kábítás nélküli vágás felesleges szenvedést okoz az állatoknak. A kóser vágás szakértői ezt elutasítják, sőt, humánusabbnak tartják a zsidó hagyományt követő eljárást, mind a modern, ipari húsfeldolgozás gépesített módszereit.

Pinchas Goldschmidt rabbi, az Európai Rabbik Konferenciája szervezet elnöke nehezményezte, hogy a törvény életbe lépése után Belgium két fő zsidó központja, Antwerpen és Brüsszel, kóser hús nélkül maradhat. „Ma van az utolsó nap, amikor kóser marhahúst és baromfit állíthatnak elő Belgiumban. Szomorú nap ez az európai zsidók és egyben az európai vallásszabadság számára” – mondta a rabbi december 31-én.

Belgiumban 40 000 zsidó él, a közösség fele Flandriában, elsősorban Antwerpenben, mely népes ortodox közösség otthona. Brüsszelben és környékén 20 00 zsidó él, Vallóniában csak néhány száz.

Hasonló tilalom bevezetését fontolgatják számos további európai államban, köztük Ausztriában, Lengyelországban, Svájcban és Hollandiában is. A kóser vágás már tilos Svédországban, Dániában, Finnországban és Szlovéniában.

Alex Benjamin, a brüsszeli központú Európai Zsidó Szövetség elnöke szerint a törvényt a populista erők nyomására fogadták el. „Szándékosan vagy akaratlanul, de ez a szabályozás azt az üzenetet közvetíti a helyi zsidó közösség felé, hogy nem tisztelünk sem titeket, sem a szokásaitokat” – mondta Benjamin, aki határozottan cáfolta, hogy a kóser vágás kevésbé lenne humánus a modern eljárásoknál. „Az állatok levágása sohasem lehet egy kellemes dolog” – tette hozzá.

zsido.com

Forrás: TOI