Izraeli szakértők hívták fel a figyelmet az országában albán nyelven elterjedt antiszemita publikációk veszélyeire.

Az antiszemita anyagok elleni fellépésre utasította Hashim Thaçi koszovói miniszterelnök a helyi hatóságokat – olvasható a Ynetnews honlapján. Az utcákon is elterjedt kiadványokra két izraeli vendégszakértő hívta fel a figyelmét a közelmúltban.

Egyikőjük, Ido Daniel nemrég a koszovói kormány meghívására érkezett a Balkánra, hogy az országban egy rasszizmus- és radikalizáció-ellenes konferencián vegyen részt. Az eseményen több terrorszakértő is tanácsaival segítette a koszovói szakembereket, akik az állandó fenyegetések mellett az Iszlám Állammal szimpatizáló szélsőségesekkel is kénytelenek szembenézni.

A konferencia ideje alatt egy nap Daniel Pristina főutcáján sétálva vette észre, hogy sok könyvesbolt és stand kirakatában szerepelnek antiszemita írások albán nyelven – köztük a Mein Kampf három különböző kiadása is.

“Hány ember lehet kitéve ennek a méregnek? Több ezren sétálnak erre naponta. Kiderült, hogy szervezett kampány keretein belül egy egész ipar működik, amely antiszemita irodalmat terjeszt albán és más nyelveken a régióban, hogy zsidók elleni gyűlöletet terjesszenek a Balkánon.” – nyilatkozott Daniel, aki a Simon Wiesenthal Központ munkatársával, Dr. Shimon Samuelsszel együtt levélben fordult a koszovói elnökhöz az ügyben.

Válaszában Thaçi aggodalmát fejezte ki az országban elterjedt gyűlölet-ideológiák miatt és azt írta, hogy személyesen rendelte el az illetékes hatóságok számára, hogy az ügy kivizsgálása mellett tegyenek meg mindent az alkotmányt sértő anyagok megjelenése és terjedése ellen.

 

zsido.com

 

Képek forrása: Ynetnews