Kanada francia nyelvű régiójában olyan törvényt hoztak, mely megtiltja az állami tisztviselőknek, hogy vallási szimbólummal jelenjenek meg munkahelyükön – tehát kipát sem viselhetnek a vallásos zsidók.

Mivel Montrealban jelentős zsidó közösség található, az új szabályozás sokak életét nehezítheti meg.

A jogalkotók arra hivatkoznak, hogy szükség van az állam és az egyház szétválasztásának megerősítésére, ám feltételezhető, hogy elsősorban a növekvő számú muszlim kisebbség körében próbálják visszaszorítani a hidzsáb viseletét. A québeci parlamentben a „szekularizációs törvény” nevet kapta a határozat, mely az állami iskolákban dolgozó tanároknak, a rendőröknek és a bíráknak tiltja meg, hogy viseletükkel kifejezzék vallási hovatartozásukat. A kipa mellett muszlim fejfedőt, vagy kendőt, szikh turbánt sem lehet viselni, de még a nyakban függő kereszt vagy Dávid-csillag sem megengedett. 2017-ben már született egy törvény, mely az arcot eltakaró kendő viselését tiltotta meg.

A közvélemény kutatások azt mutatják, hogy a québeci lakosok többsége támogatja az új törvényt, a zsidó közösség azonban aggódik.

„Nagyon aggaszt minket a québeci kormány határozata, amely ellentétben áll a kanadai értékekkel. Felszólítjuk a kormányt, hogy hagyjon fel az alapvető emberi jogok megnyirbálásával, és helyette biztosítsa a szabad vallásgyakorlatot minden québeci polgár számára” – jelentette ki Harvey Levine, a B’nai Brith nemzetközi zsidó szervezet québeci területi igazgatója.

A törvény némi engedményt tesz: azok a közintézményben dolgozók, akik eddig is viseltek vallási szimbólumot, a továbbiakban is megtehetik ezt, ám az újonnan felvettek már nem élhetnek e lehetőséggel, ráadásul elbocsájthatják őket, ha nem tartják be a korlátozást. A törvényalkotók a történelmi ereklyéket sem tisztelik: elrendelték a québeci nemzetgyűlés nagyméretű keresztjének eltávolítását is.

zsido.com

Forrás: JPost

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287