Esélyes, hogy a parlament megszavazza a korlátozást.

A dán törvényhozás hamarosan szavaz a nem egészségügyi indokból végzett körülmetélés betiltásáról. Henri Goldstein, a Dániai Zsidó Hitközség elnöke úgy véli, hogy a közösséget a második világháború óta nem érte ehhez hasonló fenyegetés. A zsidó vallási élet egyik legalapvetőbb parancsolata ugyanis a nyolcnapos fiúgyermekek körülmetélése, mely az Örökkévaló és Izrael népe közötti szövetséget jelképezi.

A törvénytervezetet Simon Emil Ammitzbøl-Bille, egykori gazdasági- és belügyminiszter nyújtotta be, aki a liberális Fremad párt képviseletében ül a parlamentben.

“Nem gondolom, hogy a kisfiúk megcsonkításának legálisnak kellene lennie, csak mert egy régi vallási szokás ezt diktálja. Ez az elvi álláspontom. Egy ember teste kizárólag hozzá tartozik, és mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, hogy saját maga hozzon döntést a körülmetélésről. Ezért támogatom azt, hogy 18 év felett lehessen csak orvosilag nem indokolt körülmetélést végezni” – jelentette ki a politikus.

Bár a körülmetélés egyaránt része mind a zsidó, mind pedig a muszlim vallás előírásainak, egyre több európai országban érvelnek úgy liberális politikusok, hogy az egyének döntési joga előbbre való a vallásszabadság elvénél, s ezért próbálják elérni e rítus betiltását. Ebbéli törekvésükben gyakran a radikális jobboldalról kapnak támogatást, ahol a bevándorlás elleni harc egyik eszközének tekintik ezt a korlátozást.

Yitzi Loewenthal rabbi, a dániai Chábád-központ vezetője elmondta, hogy az országot vezető Szociáldemokrata Párt még nem nyilatkozott arról, hogy támogatja-e a törvénytervezetet, így félő, hogy meglesz a megszavazásához szükséges parlamenti többség. “Esélyes, hogy átmegy a tervezet, tehát a helyzet elég súlyos” – mondta a rabbi.

2018-ban már elfogadtak egy körülmetélést tiltó törvényt Izlandon, ám a széles körű tiltakozás miatt végül visszavonták azt. Jelenleg Európa egyetlen országában sincs érvényben ilyen tilalom.

zsido.com

Forrás: Arutz7